Weer prestigieuze prijs voor Meskerem Mees: Music Moves Europe Award, voor jong talent met internationale toekomst

Meskerem Mees (22) heeft een van de Music Moves Europe Awards in de wacht gesleept. Ze kreeg de Grand Jury Prize, dat is de belangrijkste onderscheiding. Met die award wil de jury Mees' prille carrière een duwtje in de rug geven, omdat ze verwachten dat de jonge Gentse artieste internationaal nog meer potten zal breken.

De Music Moves Europe Awards gaat uit van de Europese Unie, en beloont jonge artiesten, "die het geluid van de toekomst zijn", aldus de organisatie.D e prijzen zijn uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag, een showcasefestival waar artiesten zichzelf en hun werk voorstellen aan mensen uit de muzieksector. Door corona werd het festival voor het tweede jaar op rij digitaal georganiseerd.

De internationale jury koos uit de 15 genomineerden in totaal 6 winnaars, met Meskerem Mees als winnaar van hun prestigieuze juryaward. Een prijs als teken om Mees zeker in de gaten te houden als artiest de komende jaren, en dat op internationaal vlak. 

In het juryverslag staat enkel lof over Meskerem Mees. “We waren unaniem in onze keuze voor de Grand Jury Prize 2022. Authentiek, geheimzinnig en tijdloos met een prachtige stem. Meskerem Mees valt op, met haar soulvolle liedjes en perfecte performance. Zij heeft het gewoon.” 

Aan die prijs hangt - behalve de erkenning - een cheque van 10.000 euro en een voucher van 5.000 euro vast, om op een ecologische manier mee te touren. Meskerem Mees is van plan om het geld te investeren in haar tweede album, waar ze meer wil experimenteren met andere genres en artiesten.

Naast Meskerem Mees vielen deze jonge artiesten in de prijzen: Ladaniva (Armenie) wint de Public Choice Award. Blanks (Nederland), Denise Chaila (Ierland), ДEVA (Hongarije), Mezerg (Frankrijk) en Alina Pash (Oekraine) winnen een Music Moves Europe Award.

Meskerem Mees treedt met deze erkenning in de voetsporen van succesvolle artiesten als Stromae, Adele, Mumford & Sons, Dua Lipa, Rosalia. Vorig jaar viel ons land ook al in de prijzen op de Music Moves Europe Awards: toen was de Brusselse Lous and the Yakuza één van de winnaars. Voor ons land werden ook Selah Sue, Oscar and the Wolf en Gabriël Rios in hun prille carrière al bekroond.

Authentiek, geheimzinnig en tijdloos, met een prachtige stem.

De jury van de Music Moves Europe Award over Meskerem Mees

"Ik wil mijn sound verder ontwikkelen en verder groeien in mijn stiel", zegt Meskerem Mees in het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

Wie is Meskerem Mees?

Singer-songwriter Meskerem Mees is geboren in Ethiopië en via adoptie naar België gekomen. Ze won in 2020 "Humo's Rock Rally" en viel meteen op met haar debuutsingle "Joe". Ze heeft haar eerste plaat "Julius" uit, scoorde een radiohit samen met Tourist LeMC, "Niemandsland", en rijgt de nominaties en prijzen voor haar breekbare gitaarmuziek aan elkaar. Live treedt ze op met haar vaste cellist Frederik Daelemans.

Mees won eerder al een belangrijke internationale award: ze kreeg op het prestigieuze Jazz Festival van Montreux in Zwitserland de prijs voor jong talent. "Met haar mooi gecomponeerde muziek, haar magnetische aanwezigheid en haar aparte fluwelen stem was ze een ware revelatie tijdens de wedstrijd", klonk het daar.

In ons land maakt Meskerem Mees kans op 4 MIA's: beste alternative, auteur-componist, doorbraak en solo vrouw. De prijzen worden op 30 april uitgereikt.

Coronacrisis of niet: afgelopen zomer speelde Meskerem Mees toch haar eerste buitenlandse concerten. Isolde Lasoen volgde haar voor het Canvasprogramma "She's lost in music", over vrouwelijke artiesten die timmeren aan hun muzikale weg. 

Internationaal viel Meskerem Mees al op tot over de oceaan. In de zomer was ze te zien op een reusachtig reclamepaneel op Times Square in New York, als uithangbord van de Equal-playlist van Spotify. Die playlist zet vrouwelijk muzikaal talent in de kijker.  

Beluister hier Mees' eerste nummer "Joe":

Meest gelezen