storm.be

Protest tegen zes nieuwe windturbines langs E40 in Boutersem en Tienen

De bedrijven Storm en Elicio willen langs de E40 in Boutersem en Tienen zes nieuwe windturbines bouwen. De vergunningsaanvraag voor het project, met de naam "Windpark E40 Boutersem-Tienen", is ingediend en vandaag start het openbaar onderzoek. Een buurtcomité kondigt alvast verzet aan. 

De eerste plannen voor windmolens langs de E40 in de omgeving van Tienen gaan al terug tot 2014. Aanvankelijk wilden Storm en Elicio 30 windmolens plaatsen langs de E40 van Bierbeek tot Hoegaarden. Na bewonersprotest werd dat aantal snel teruggebracht tot 19, om in 2018 uiteindelijk te eindigen op 16 windmolens van elk 150 meter hoog. Na een openbaar onderzoek in 2019 werd de vergunning geweigerd. Storm en Elicio betwisten die weigering bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en die procedure loopt nog steeds. Een uitspraak wordt pas in de loop van 2023 verwacht. 

Nieuw project, nieuw protest

Recent pakten beide bedrijven uit met een nieuw project, het "Windpark E40 Boutersem-Tienen". Dat omvat zes windmolens van elk 122 meter hoog. Deze zes windmolens maakten al deel uit van het grotere project, hierboven beschreven. Maar dit project staat er los van. Volgens Storm en Elicio was er voor die zes windmolens een groot draagvlak. 

Bruno Meulemans van het actiecomité fronst de wenkbrauwen: "We hebben de details nog niet kunnen inkijken aangezien deze nog niet beschikbaar zijn, maar de kans is zeer groot dat er niets is gewijzigd ten opzichte van de laatste plannen van eind 2019”, zegt hij.  "Uiteraard blijven wij tegen deze plannen gekant." 

Snelle procedure

Meulemans vermoedt dat de twee bedrijven hun plannen willen doordrijven via een snelle procedure. "Storm en Elicio zijn voor deze procedure niet MER-plichtig. Er zijn bijvoorbeeld geen infomomenten nodig over hun nieuwe aanvraag of buurtbewoners worden niet per post op de hoogte gebracht zoals vorige keer. Alleen mensen die de moeite nemen om de gele borden van het openbaar onderzoek te lezen, zullen op de hoogte zijn (dat openbaar onderzoek start vandaag en loopt tot en met 19 februari)." 

Meulemans waarschuwt voor de negatieve impact van de windmolens: "Nadelen zoals geluidshinder, slagschaduw, visuele verontreiniging, schade voor milieu en negatieve impact op de waarde van woning zullen even groot blijven voor omwonenden in Tienen en Boutersem. En wat als beide bedrijven gelijk krijgen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen? Dan bestaat de kans dat ze er de andere windturbines er gewoon bijplaatsen", vreest  Meulemans. 

Meest gelezen