Zweden verdeeld over NAVO-toetreding bij de oplopende spanningen Rusland-Oekraïne

De Zweedse bevolking is verdeeld over het wel of niet toetreden van het land tot de NAVO. Ruim een derde van de respondenten van een enquête door de Zweedse publieke omroep SVT zegt ja, maar een bijna even grote groep zegt nee.

Terwijl de spanningen tussen Rusland aan de ene kant en Oekraïne, de EU en de NAVO aan de andere kant oplopen, verstevigt Zweden zijn militaire positie. Het Zweedse leger werd op het eiland Gotland (foto), dat in de Baltische Zee ligt, in hogere staat van paraatheid gebracht.

Het Scandinavische land behoort niet tot de NAVO, maar bezorgdheden jegens Russische agressie zou daar verandering in kunnen brengen. De resultaten van een enquête in opdracht van de publieke omroep SVT zijn de volgende:

  • 37 procent van de respondenten zei ja tegen het NAVO-lidmaatschap,
  • 35 procent zei nee,
  • 28 procent blijft onbeslist.

In 2017 werd dezelfde enquête gehouden. Toen zei 32 procent ja tegen de NAVO, terwijl 43 procent ertegen was.

Een duidelijke meerderheid (59 procent) zegt nu ook bang te zijn voor Rusland als supermacht, terwijl bijna een op de drie (29 procent) zegt bang te zijn voor de VS als supermacht.

Politiek verdeeld

Een meerderheid van het Zweedse parlement zou voorstander zijn om een zogenaamde “NAVO-optie” uit te roepen. Dat houdt in dat Zweden de deur openzet om eventueel lid te worden van het bondgenootschap.

Maar de meeste Zweedse parlementsleden zijn wel tegen effectief lidmaatschap. De regerende partijen Sociaaldemocraten (S), de Linkse Partij (V) en de Groene Partij (MP), die ook de meerderheid van de zetels in het parlement hebben, zijn tegen. De meeste oppositiepartijen willen wel lid worden van de NAVO.

“Zweden moet niet toetreden tot de NAVO, maar het belangrijkste wat Zweden moet doen is meer middelen investeren in zijn defensie. Zweden moet echter wel blijven samenwerken met de NAVO”, zei een vertegenwoordiger van de enige oppositiepartij die tegen het lidmaatschap is tegen SVT.

Verschillende landen hebben al militaire steun gestuurd naar Oekraïne of zijn van plan dat te doen. België blijft voorlopig bij de pakken zitten. Normaal gezien zou het Parlement de kwestie donderdag behandeld hebben tijdens de plenaire vergadering. Die werd uitgesteld tot volgende week.

(evb)

Meer