AFP or licensors

Noodtoestand in Peru na olievervuiling veroorzaakt door vulkaanuitbarsting Tonga: "Schoonmaak zal zeker 2 jaar duren"

In Peru is de noodtoestand uitgeroepen nadat op een twintigtal stranden ruwe olie is aangespoeld. De olievervuiling is een gevolg van de vulkaanuitbarsting nabij Tonga, zo'n 10.000 kilometer westwaarts. De olie vormt een groot gevaar voor de plaatselijke natuur en de visvangst. "Alles opruimen zal minstens twee jaar duren."

Zaterdag kwam in een haven in de buurt van de hoofdstad Lima een schip in de problemen toen het olie aan het overpompen was naar een raffinaderij. De onderzeese vulkaanuitbarsting nabij Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan, veroorzaakte hoge golven aan de Peruaanse kust, zo'n 10.000 kilometer verderop.

Door de golven begon het schip te schommelen, waarna een olielek ontstond. Volgens de Peruaanse overheid zou daarbij het equivalent van 6.000 vaten ruwe olie in zee terechtgekomen zijn. In de dagen daarna spoelde de olie aan op een twintigtal Peruaanse stranden. Ze zijn alle afgesloten voor het publiek.

Videospeler inladen...

De olie is een gevaar voor de planten en dieren die er leven. Er spoelen niet alleen met olie besmeurde vissen en zeevogels aan, er zijn ook al kadavers van dode pinguĆÆns aangetroffen. Volgens de Peruaanse minister van Leefmilieu zijn ook twee beschermde natuurgbieden in gevaar.

Volgens de Peruaanse milieuspecialist Marino Morikawa kan de schoonmaak van de stranden minstens twee jaar duren. Peru heeft hulp gevraagd aan de Verenigde Naties en wil dat ook de raffinaderij waaraan het schip olie leverde, helpt om de olie op te ruimen.

AFP or licensors

De raffinaderij wordt uitgebaat door het Spaanse bedrijf Repsol. Peru wil niet alleen dat het bedrijf helpt met de schoonmaak, de overheid eist ook een compensatie voor de vervuiling. Het bedrijf riskeert ook een boete die kan oplopen tot 30 miljoen euro.

Maar Repsol verwerpt de verantwoordelijkheid voor de vervuiling. "We kunnen niet zeggen wie verantwoordelijk is voor dit spijtige ongeluk", klinkt het.

Het schip zelf, onder Italiaanse vlag, mag intussen niet vertrekken tot het onderzoek is afgerond, tenzij het een borg betaalt van 150 miljoen Peruaanse sol (34,5 miljoen euro).

De plaatselijke vissers maken zich grote zorgen over hun toekomst. "Hoe gaan wij overleven? We zijn ons inkomen kwijt en we weten niet hoelang dit gaat duren", getuigt een visser bij het Franse persagentschap AFP.

Met name de kustwateren van Ventanilla, een district op zo'n 30 kilometer van de hoofdstad Lima, zijn zeer bekend om de diversiteit aan vis. Sommige van die vissoorten worden gebruikt voor ceviche, een wereldberoemd Peruaans gerecht van gemarineerde vis.

Boze vissers en buurtbewoners voerden deze week actie aan de raffinaderij van Repsol.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen