“Voor amper 6 euro kook je elke avond iets lekkers”: 5 budgetrecepten van Sandra Bekkari
De vraag ‘wat eten we vandaag’ is ongetwijfeld de meest gestelde vraag in elk huishouden. Geen zin om daar volgende week weer je hoofd over te breken? Dan snelt gezonde ‘fast food’-schrijfster Sandra Bekkari ter hulp met een weekmenu van 5 recepten die niet alleen gezond maar ook nog eens goedkoop zijn. Budgetkoken was nog nooit zo leuk én makkelijk.
Rolletjes van Chinese kool met gehakt en tomatensaus - € 4 p.p.
Sandra Bekkari: “Een gerecht met gehakt is meestal eentje waar je zeker bij kinderen mee kunt scoren. Wat je moet onthouden wanneer je gehakt koopt in de winkel: je hoeft er geen grote hoeveelheid in je gerecht van te verwerken om de volle smaak te krijgen. Een beetje gehakt is meer dan genoeg. Ik kies hier meestal voor een kleinere portie van het iets duurdere kalfsgehakt, omdat dit minder verzadigde vetten bevat. Al is gemengd gehakt af en toe natuurlijk ook geen probleem, zolang de basis van je gerecht maar uit groenten bestaat.”
Tip: Je kan ook een vegetarische variant maken door het gehakt te vervangen door een mengeling van gestoofde groenten.
Ingrediënten
• 1 teentje knoflook
• 1 ui
• 2 wortelen
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 1 kl Provençaalse kruiden
• 500 g tomatenblokjes uit blik
• 800 g kalfsgehakt
• 2 tl spaghettikruiden
• 8 bladeren van Chinese kool
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Voor de tomatensaus pel je eerst de knoflook en de ui. Snipper ze fijn. Maak daarna de wortelen schoon en snijd in blokjes.
3. Stoof de knoflook, de ui en de wortelblokjes aan in een pan met wat olijfolie. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden, en laat even stoven. Doe er vervolgens de tomatenblokjes bij en laat stoven tot de wortelblokjes mooi gaar zijn.
4. Kruid het gehakt met peper, zout en spaghettikruiden.
5. Neem een blad van Chinese kool en leg er wat van het gehaktmengsel op. Rol dicht en maak eventueel vast met een houten prikker. Herhaal dit voor alle rolletjes.
6. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en schik er de koolrolletjes op. Gaar ze zo’n 50 tot 60 minuten in de oven.
7. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over de koolrolletjes. Serveer onmiddellijk.
Knolselderpuree met erwtjes, kervel en wijting - € 6 p.p.
“We kopen vaak ingrediënten op automatische piloot omdat we ze al kennen. Maar misschien bestaat er wel een budgetvriendelijker alternatief? Kabeljauw kun je bijvoorbeeld inruilen voor wijting, zoals ik in dit recept deed. Wijting is een lekker, maar vooral ook voelbaar goedkoper visje. Het enige nadeel? Wijting heeft vrij veel graten. Vraag dus je visboer om wijtingfilets om het jezelf makkelijker te maken.”
Tip: kook de knolselder en de aardappel gaar in water met een scheut melk. Zo krijg je een mooie witte puree.
Ingrediënten
• 1 knolselder
• 250 g aardappelen
• 150 g diepvrieserwtjes
• peper en zout
• snuifje nootmuskaat
• 4 wijtingfilets
• 5 el olijfolie
• enkele takjes verse kervel
Zo maak je het
1. Schil de knolselder en de aardappelen. Snijd beiden in stukken. Kook ze beetgaar in gezouten water.
2. Blancheer de erwtjes in gezouten water.
3. Stamp een mooie puree van de aardappel en de knolselder. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat. Meng er de erwtjes onder en hou warm.
4. Kruid de wijtingfilets met peper en zout en bak ze aan in een pan met olijfolie.
5. Schep de knolselderpuree op de borden, schik er de wijtingfilets naast en bedruppel met wat olijfolie. Werk af met wat verse kervel.
Stoofpotje met pastinaak, pompoen en kikkererwten - € 4 p.p.
“De groenten op je bord zijn meestal niet zo duur. Wat je winkelrekening dan zo duur maakt? Vis en vlees. Zeker wanneer je deze in grote hoeveelheden serveert. Eet je één of meer dagen per week veggie, dan bespaar je dus al veel op je winkelbudget. Daarnaast draag je zo ook mee zorg voor onze planeet. Let hier wel bij op: ook vegetarische vleesvervangers zijn meestal duur. En vergis je niet, want veggie is geen synoniem voor gezond. Wanneer ik een vegetarisch gerecht kook, gebruik ik het liefst peulvruchten. Dat zijn belangrijke eiwitbronnen, ze zijn rijk aan vezels, gunstig voor het hart- en bloedvaten, en ze bevatten heel wat B-vitamines en mineralen.”
Tip: Eet je geen vlees? Dan is tofu zeker een goede vleesvervanger. Probeer zeker eens tofoegehakt, het is erg toegankelijk en smaakt lekker.
Ingrediënten
• 1 grote pastinaak
• 1 rammenas
• 1 kleine butternutpompoen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 el ras el hanout
• 1 kl komijnpoeder
• enkele takjes verse tijm en salie
• 500 ml groentebouillon
• 200 g kikkererwten uit blik
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Schil de pastinaak, de rammenas en de pompoen. Verwijder de pompoenpitten en snijd de pastinaak, rammenas en pompoen in blokjes.
2. Pel de ui en de knoflook, en snipper fijn. Stoof aan in een stoofpot met olijfolie. Voeg er de blokjes pompoen, rammenas en pastinaak aan toe. Kruid met peper, zout, ras el hanout en het komijnpoeder, voeg er de salie en de tijm aan toe. Roer alles mooi om en laat even stoven.
3. Blus met de groentebouillon en laat nog zo’n 25 minuten garen. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze toe. 4. Roer even om. Hak de bladpeterselie fijn en werk het stoofpotje af met de bladpeterselie.
Pasta met kipfilet, witloof en curry - € 5 p.p.
“Groenten zijn goedkoper wanneer ze in het seizoen zijn. En dan zijn ze uiteraard ook op hun lekkerst. Hou je een beetje rekening met de seizoenskalender, dan win je dus twee keer. Momenteel scoor je bijvoorbeeld wintergroenten zoals witloof, knolselder, spruiten, boerenkool, rodekool, pastinaak, prei en winterwortelen. In de fruitafdeling doe je dan weer heerlijke zaakjes met appels, peren en mandarijnen.”
Ingrediënten
• 8 kippenhaasjes
• peper en zout
• 1 el currypoeder
• 2 el olijfolie
• 4 stronkjes witloof
• 2 el boter
• 240 g volkorenpasta
• 250 ml haverdrink
• 2 el grana padano
• 50 g veldsla
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Kruid de kippenhaasjes met peper, zout en een snuifje currypoeder. Bak ze mooi goudbruin in een pan met olijfolie.
2. Halveer het witloof. Kruid bij met peper en zout en bak het mooi goudbruin in een pan met wat boter.
3. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet de pasta af maar bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de haverdrink, het currypoeder en de grana padano onder de pasta. Meng er het kookvocht onder. Kruid eventueel bij met peper en zout.
4. Schik de pasta in de borden, leg er de kippenhaasjes, het witloof en de veldsla bij. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over de borden.
Ovenschaaltjes met boerenkool, paddenstoelen en ei - € 3 p.p.
“Eieren zijn lekker en ook nog eens fijn voor je weekbudget. Met vitamine A, B12, foliumzuur, vitamine D en veel kwalitatieve eiwitten is een ei een heel waardevol en toch best goedkoop voedingsmiddel. Extra budgettip: verwerk je restjes groenten van de vorige dag mee in een omelet, dan heb je meteen een snelle (thuiswerk)lunch klaar.”
Tip: champignons zijn meestal goedkoper dan bospaddenstoelen, al vind je die laatste tijdens het seizoen ook voor een fijne prijs.
Ingrediënten
• 4 grote boerenkoolbladeren
• 1 teentje knoflook
• 200 g champignons of bospaddenstoelen
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• snuifje za’atar
• 4 eitjes
• eventueel: volkorenbrood
Zo maak je het
1. Spoel de groene kool en snijd in stukken. Pel de knoflook en snipper fijn. Stoof de knoflook samen met de groene kool en de paddenstoelen aan in wat olijfolie. Kruid met peper, zout en za’atar.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de groentemengeling in 4 vuurvaste ovenschaaltjes. Maak een kuiltje in het midden en breek er een eitje in. Zet de schaaltjes zo’n 10 minuten in de oven.
3. Haal de ovenschaaltjes uit de oven en serveer onmiddellijk met eventueel wat volkorenbrood erbij.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor gezonde en budgetvriendelijke gerechten? Fast Food 3 van Sandra Bekkari is nu te koop in HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Oud brood op overschot? Gooi het niet weg, maar maak er één van deze 5 recepten mee: “Ook pistolets zijn nog bruikbaar”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om een paar dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Geen zin meer om het in de vorm van boterhammen met beleg op te eten? Foodblogger Elise Van de Poele deelt 5 recepten waarmee je die harde stukjes brood toch nog lekker kan opwerken. Of het nu over oud stokbrood of kleine broodjes gaat: met alles valt nog iéts aan te vangen. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?