Premier Rutte over wangedrag bij "The voice": "Hoe voorkom je dat het gebeurt, dat is cruciale vraag"

Mensen moeten niet wachten met ingrijpen als ze signalen krijgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte in een reactie op het wangedrag bij het televisieprogramma "The voice of Holland" tegenover RTL Boulevard. "Als advies van ons allemaal, ga niet wachten tot iemand zegt: "het gaat hier fout", als je ziet dat het al fout gaat."

Premier Rutte heeft de uitzending van BOOS nog niet gezien, maar de nieuwsberichten erover noemt Rutte "heel heftig voor alle betrokkenen". Ook de advertentie van vrouwelijke werknemers van John de Mol heeft indruk gemaakt op Rutte. Daarin vertellen zij de mediamagnaat: "Het ligt niet aan de vrouwen." Dat noemt hij een "heel bijzonder statement", hoewel hij benadrukt dat hij de uitspraken van De Mol zelf niet heeft beluisterd.

"Als het gebeurt, probeer je het bespreekbaar te maken", zegt Rutte. Maar hij benadrukt dat het probleem niet ligt bij mensen die achteraf niet aan de bel trekken. "Hoe voorkóm je dat het gebeurt", is volgens Rutte de "cruciale" vraag.

Minister van Justitie is woedend

De Nederlandse justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets hoeven te verwijten. "Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer." Volgens de bewindsvrouw "kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen".

Op "The Voice"-zaak zelf kan ze verder niet ingaan. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. "Zij moeten hun werk kunnen doen." De BOOS-documentaire over het grensoverschrijdend gedrag en aantijgingen van aanranding en verkrachting heeft haar wel geraakt. "Ik ben er echt woedend over."

Blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af

Dilan Yesilgöz, minister van Justitie

"Richting mannen die denken dat ze alles kunnen maken, je blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af", zegt Yesilgöz verder. Ze heeft ook geen goed woord over voor "mensen die het goedpraten, bagatelliseren en wegkijken". Het is juist belangrijk dat slachtoffers geloofd worden. "Neem iemand in vertrouwen, doe aangifte, weet dat je niet alleen staat", zegt ze nog eens tegen slachtoffers.

Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Raad van State die ervoor zorgt dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. "Iemand is dan al strafbaar als hij had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette", legt Yesilgöz uit. Die wet is belangrijk, benadrukt ze, maar moet nog behandeld worden. "Overal waar ik het kan versnellen, zal ik het absoluut versnellen", belooft de bewindsvrouw.

"Duidelijke taak voor werkgever"

Werkgevers hebben "niet alleen een juridische, maar ook een morele verantwoordelijkheid" om voor een veilig werkklimaat te zorgen, zegt de Nederlandse minister van Sociale Zaken Karien van Gennip over de wantoestanden bij talentenjacht The Voice. Ze noemt de uitzending van BOOS hierover "schokkend".

Er ligt duidelijk een taak voor de werkgever, benadrukt de bewindsvrouw. "Wat is goed werkgeverschap? Daar hoort bij dat je duidelijk bent wat voor cultuur je hebt, wat de processen zijn bij incidenten, wat voor trainingen je doet, een onafhankelijk vertrouwenspersoon", somt Van Gennip op. "Dat zijn allemaal instrumenten die je als werkgever hebt om te zorgen voor die veilige werkomgeving."

Dieper graven, meer vragen stellen

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken

Het verplicht stellen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon is iets waarnaar de regering al kijkt, zegt Van Gennip. Maar "bij de meeste bedrijven die ik ken" is er al zo'n persoon.

Dat John de Mol, tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma, in een reactie benadrukte dat er genoeg "loketten" waren en zijn bij producent ITV en The Voice voor jonge vrouwen om melding te maken van wangedrag, kan op weinig begrip rekenen van de bewindsvrouw. "Dan denk ik: dieper graven, meer vragen stellen", zegt de minister.

Meest gelezen