©  rr

Dokwerkers trekken cocaïne en heroïne voor beruchte Nederlandse maffiabazen binnen: procureur vordert celstraffen tot 12 jaar

Antwerpen, Beveren -

Het Openbaar Ministerie heeft zware celstraffen geëist tegen een groep havenarbeiders. Die hadden op de kaai van International Car Operators (ICO) een criminele uithaalfirma gevormd die op grote schaal cocaïne en heroïne binnentrok. Opdrachtgevers: beruchte Nederlandse misdaadbazen als Martien Reuvers en Maruf ‘Paja’ Mrzic. Daarnaast probeerden de dokwerkers hun eigen invoerlijn op te zetten.

De Nederlandse politie maakt al jaren jacht op Martien Reuvers, een van de absolute zwaargewichten in de Brabantse onderwereld. Zijn naam dook jaren geleden ook al op in het onderzoek naar de Belgische hackers die in opdracht van de drugsmaffia waren binnengedrongen bij alle belangrijke rederijen en terminals in de Antwerpse haven. Het criminele netwerk rond Reuvers, dat opereert vanuit een woonwagenkamp in Oss, wordt ook in verband gebracht met wapenhandel en liquidaties in het misdaadmilieu.

Tijdens een observatie aan het woonwagenkamp in Oss ziet de Nederlandse politie een aantal onbekende figuren opduiken. Het blijkt te gaan om havenarbeiders Mario P. uit Zwijndrecht en Kristof S. uit Kapellen. De Nederlandse politie luistert de schuur af waar Reuvers en zijn handlangers vergaderen. Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat de Belgen ervoor moeten zorgen dat de cocaïne van de familie Reuvers door de haven raakt.

De Nederlandse politie maakt al jaren jacht op Martien Reuvers, een van de absolute zwaargewichten in de Brabantse onderwereld. ©  RR

De Nederlandse speurders spelen hun bevindingen door aan hun Antwerpse collega’s, die een onderzoek instellen naar de activiteiten van Mario P., Kristof S. en ceelbaas Ronald A. (de ploegbaas verantwoordelijk voor het laden en lossen) en anderen die actief waren op de kaai van ICO in Vrasene (Beveren).

De groep havenarbeiders acteert als een soort criminele onderaannemer voor de organisatie van Reuvers. Die zet een aantal strofirma’s op die schroot transporteren en geld witwassen. Maar niet alles loopt van een leien dakje. In een van de zendingen met schroot vindt de douane 315 kilogram cocaïne. De drugs worden uit de container gehaald en de container verhuist naar de terreinen van een transportbedrijf in Zwijndrecht. De organisatie rond Reuvers stelt alles in het werk om de container daar te gaan stelen. Tijdens het doorzoeken van de container met schroot stijgt de nervositeit: de miljoenenlading blijkt er niet (meer) in te zitten.

Cocaïne in klei

De cokesmokkelaars gebruiken niet alleen schroot als deklading om de drugs te verbergen. De criminelen beschikken ook over een Brusselse firma die parkethout invoert. De speurders controleren een lading en treffen een aanzienlijke lading cocaïne aan. Vanuit Zuid-Amerika komt dan ook het voorstel om cocaïne te verwerken in klei, zodat het onzichtbaar is voor de controlediensten. Via een chemisch proces in een labo van de criminelen wordt de cocaïne dan weer uit de klei geëxtraheerd. Het Openbaar Ministerie meent dat de groep die op de kaai van ICO actief was, betrokken was bij de invoer van tenminste 1.800 kilogram cocaïne.

De uithaalbende rond ceelbaas Ronald A. leverde niet alleen hand-en-spandiensten aan cocaïnebazen als Martien Reuvers. Tijdens het onderzoek komt ook aan het licht dat de groep rond ceelbaas Ronald A. in zee is gegaan met heroïnesmokkelaars. In dit luik van het onderzoek komt nog een grotere naam uit de Nederlandse drugsmaffia in beeld: Maruf ‘Paja’ Mrzic, alias De Allesweter. Paja is een Bosnische crimineel uit Den Haag die gerekend werd tot de inner circle van beroemde criminelen als Heinekenontvoerder Willem Holleeder. Het Antwerpse parket ziet Paja als opdrachtgever van de heroïnetransporten. Paja ontkent alle betrokkenheid en stelt dat hij alleen in de zaak zit “omwille van zijn naam”.

Maruf ‘Paja’ Mrzic ontkent alle betrokkenheid en stelt dat hij alleen in de zaak zit “omwille van zijn naam” 

De havenarbeiders uit de ICO-groep probeerden zelf ook hun invoerlijn op te zetten, zonder veel succes. Volgens het Openbaar Ministerie bleef het bij een beperkte testzending van 10 kilogram cocaïne. Voor het tot grotere transporten kwam, werden de betrokken gearresteerd door de federale politie.

Permanent stomdronken

Tegen de Oost-Vlaamse crimineel Ronny T., die beschouwd wordt als medeopdrachtgever van een drugstransport, eiste de aanklager twaalf jaar gevangenisstraf en 80.000 euro boete. Tegen havenarbeider Kristof S. vorderde het Openbaar Ministerie tien jaar en 32.000 euro boete. Havenarbeider Mario P. kijkt tegen een vordering van negen jaar aan, en ceelbaas Ronald A. hoorde acht jaar tegen zich eisen. Christophe R., de adjunct-ceelbaas, deelt eveneens in de klappen: hij riskeert zeven jaar in de gevangenis.

Tegen vrachtwagenchauffeur Bjorn D. vorderde de aanklager eveneens zeven jaar cel, voor zijn “misdaadcarrière die veel weg had van een vuurpijl”. “Na zijn eerste uitbetalingen ontspoorde hij totaal in drank, drugs en prostitutie.” Ook voor de zakenman die zijn houtimportbedrijf liet gebruiken voor de drugssmokkel liep het niet al te best af. De man bleek tijdens het onderzoek permanent stomdronken. Voor hem vordert het parket de internering.

Maruf ‘Paja’ Mrzic, de Allesweter, kijkt aan tegen een vordering van zeven jaar gevangenisstraf. De Brabantse godfather Martien Reuvers wordt in het Antwerpse dossier niet vervolgd, omdat hij al in Nederland wordt berecht.

Joris van der Aa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER