Direct naar artikelinhoud
NieuwsThe Voice

John de Mol reageert op kritiek na ‘BOOS’-uitzending: ‘Ik ga me voor de volle honderd procent inzetten’

John de Mol: “Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.”Beeld ANP

John de Mol (66) heeft in een statement gereageerd op de vele kritiek op z'n wederwoord in de ‘BOOS’-uitzending van donderdag. Zo werd de Talpa-baas verweten dat hij de schuld van de wantoestanden bij ‘The Voice of Holland’ bij de vermeende vrouwelijke slachtoffers legde.

en

In het programma van Tim Hofman beschreef De Mol dat het voornaamste probleem rond het schandaal is dat vrouwen sneller aan de bel moeten trekken bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, aangezien hij dus niet zei dat vooral de vermeende daders zich moeten gedragen. Vrouwen die bij Talpa werken, plaatsten een grote advertentie in de Nederlandse krant AD met de tekst: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.”

“Gisteravond ben ik me rot geschrokken van alle reacties op het beantwoorden van de vragen bij ‘BOOS’”, reageert De Mol op de kritiek. “Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen.”

Lees ook

Waarom John de Mol het wangedrag in zijn bedrijf niet zag: ‘Macht maakt blind’

Linda de Mol zit ongewild vastgegespt op een rollercoaster: ‘Elke kaart die ik nu krijg begint met ‘je bent een sterke vrouw, je kunt dit aan’. Maar zo voel ik me totaal niet’

“Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbijgegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen”, vervolgt De Mol. “Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren. Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt. Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten. Inmiddels ben ik uiteraard ook ingegaan op een uitnodiging van de staatssecretaris cultuur en media om hierover in gesprek te gaan.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een foto die is geplaatst door LINDA. (@linda) op