EMILIE BONJE

Madam Bakster uit Gent zoekt "ademruimte" na dood van partner Kobe: "Verdriet vraagt tijd en mag ruimte innemen"

Laura Verhulst, alias Madam Bakster, uit Gent lanceert onder de noemer "ademruimte" een reeks rouwproducten. Dat doet ze om tijd voor zichzelf te kunnen nemen en te herbronnen nadat ze in december afscheid heeft moeten nemen van haar partner Kobe."We moeten durven te zeggen dat verdriet tijd vraagt en ruimte mag innemen."

Openlijk om hulp vragen omdat je verdriet hebt, het is niet elke Vlaming gegeven. Laura Verhulst, de oprichter van bakkerij en koffiebar Madam Bakster in Gent, zet het belang van rust en herstel in een periode van rouw in de kijker met een nieuwe campagne rond ademruimte. Een heel persoonlijk en gevoelig thema, ook voor haar want in december moest ze helaas afscheid nemen van haar partner Kobe die stierf aan de gevolgen van kanker.

Ze verkoopt onder meer pepkaartjes en troostdozen die voor zich spreken als er geen woorden zijn. Door de verkoop kan ze zichzelf even terugtrekken en mentale ademruimte opdoen. "We hebben besloten dat de komende maanden in het teken staan van rust en herstel. Van verdriet toelaten. Om daarna met hernieuwde kracht ons mooie verhaal voort te zetten", schrijft ze.

Wie verdriet heeft, wordt al snel overladen met treurige kaartjes, maar weinige kaartjes kunnen je echt opbeuren

Laura Verhulst, oprichtster Madam Bakster

Madam Bakster ondervond zelf aan den lijve dat troostkaartjes eigenlijk weinig troost bieden: "Wie verdriet heeft, wordt al snel overladen met treurige kaartjes. Er zijn er maar weinig die je echt opbeuren. Daar wilden we verandering brengen door zelf kaartjes te ontwerpen met een knipoog." 

De inspiratie voor de pepkaartjes kwam uit een boekje waarin wandelaars tijdens de Pepwalk, een interactieve wandeling rond veerkracht, complimentjes konden schrijven naar elkaar. Zo hoopt Madam Bakster woorden te geven aan moeilijke momenten, want soms kan een kaartje wonderen doen.

Zeg het met een troostdoos

Daarnaast heeft ze een troostdoos opgesteld: een pakket vol hartverwarmende producten om de ontvanger een hart onder de riem te steken. Daarbij hoort ook een boek over troost van de stoïcijnse auteur Seneca, Kobes favoriete auteur. Er is ook een kinderboek over verdriet te koop om ook op kindermaat verdriet bespreekbaar te maken.

De druk om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan om deze crisis te overleven, is verpletterend
Laura Verhulst, oprichtster Madam Bakster

Met de nieuwe campagne wil Laura pleiten voor het belang van rust. "Wie vooruit wil, moet soms ook durven stilstaan", schrijft de ondernemer. En dat is geen evidentie als zelfstandige, volgens Laura. "Want de druk om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan zodat de onderneming deze crisis overleeft, is verpletterend. Durven om hulp vragen, wordt ons niet snel geleerd", zegt ze. "Maar ik wil geloven dat het ook anders kan."

De troostdoos om iemand een hart onder de riem te steken
Foto: Madam Bakster

Meest gelezen