©  Belga

Na provincie Zeeland nu ook 13 ngo’s in beroep tegen omgevingsvergunning voor ethaankraker Ineos

Antwerpen -

Begin januari raakte bekend dat de Nederlandse provincie Zeeland in beroep gaat tegen de omgevingsvergunning die chemiebedrijf Ineos kreeg voor de bouw van een ethaankraker in de Antwerpse haven. Intussen geven dertien milieuorganisaties aan hetzelfde te zullen doen. “Dit project draagt bij tot de klimaatverandering”, zegt onder andere het WWF. Ineos zelf geeft aan door middel van innovatie te streven naar een klimaatneutraal productieproces.

David Van Turnhout

LEES OOK. Ineos Must Fall geeft niet op: “Plastic met fossiele brandstof produceren kan gewoon niet milieuvriendelijk”

De ngo’s die beroep aantekenen, worden vertegenwoordigd door de juridische milieuorganisatie ClientEarth en hebben het gemunt op de omgevingsvergunning die het Antwerpse provinciebestuur afleverde voor de bouw van een nieuwe ethaankraker. Daarin wordt ethaangas omgezet in ethyleen, een grondstof voor onder andere plastic. De milieuorganisaties kantten zich eerder al tegen de productie van plastic, maar wijzen ook op de uitstoot van CO2 die de productie van ethyleen veroorzaakt.

“Door dit project goed te keuren, hebben de Vlaamse autoriteiten de gigantische impact ervan eens te meer onder het tapijt geveegd”, zegt Tatiana Lujàn van ClientEarth. “Afgezien van de lokale effecten op de natuur en de gezondheid die Project One zou veroorzaken, kunnen we niet negeren dat de basis van dit project wordt gevormd door fossiele brandstoffen. Fabrieken als deze houden een milieubedreigende sector (brandstofsector, red.) in stand”, klinkt het. “De particuliere sector, en met name de energieverslindende industrie, heeft een cruciale rol te spelen in de overgang naar een klimaatneutrale samenleving.”

“Binnen tien jaar na opstart klimaatneutraal”

Nathalie Meert van Ineos benadrukt echter dat de geplande installatie de meest innovatieve ethaankraker van Europa zal zijn. “Daarmee verleggen we ook de benchmark voor andere Europese producenten, die over minder moderne installaties beschikken en meer uitstoten.”

De nieuwe ethaankraker zal volgens Meert nog maar een derde CO2 uitstoten van wat vandaag het geval is. Bovendien streeft Ineos ernaar om binnen de tien jaar na de opstart van het project klimaatneutraal te zijn. “Daarvoor hebben we drie pistes”, zegt Meert. “In de eerste plaats zouden we de kraker voor 100% kunnen laten draaien op waterstof. Vandaag is dat al 60% door te waterstof te gebruiken die vrijkomt bij het productieproces. Momenteel is er echter nog niet voldoende groene waterstof op de markt beschikbaar om 100% te halen en klimaatneutraal te zijn tegen 2036. Een tweede piste die we onderzoeken is het afvangen en opslaan van CO2, en een derde is de elektrificatie van enkele ovens in combinatie met een verhoogde afname van waterstof als brandstof. Dat is wat we noemen een hybride kraker.” Ineos verwijst eveneens naar het argument dat de Europese klimaatdoelstellingen moet worden gehaald en dat de bouw van de nieuwe kraker daartoe zal bijdragen. “Zonder de nieuwe installatie blijft de uitstoot wat hij is, in plaats van hem te verminderen. De bouw ervan is dus noodzakelijk als we willen verduurzamen”, luidt het.

Of Ineos de vergunning behoudt, hangt af van de Vlaamse regering. Die moet nu beslissen over het beroep.

LEES OOK. Provincie Zeeland in beroep tegen omgevingsvergunning voor omstreden ethaankraker Ineos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER