Direct naar artikelinhoud
NieuwsN-VA

De Wever haalt uit naar Vivaldi: ‘We transfereren miljarden en houden volstrekt failliete landsdelen overeind’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld RV

Bart De Wever heeft via een vooraf opgenomen filmpje zijn nieuwjaarsspeech gegeven. Daarin benadrukte de N-VA-voorzitter dat Vivaldi moet verdwijnen. ‘We transfereren miljarden en houden volstrekt failliete landsdelen overeind, maar we krijgen geen respect. Het is genoeg geweest’, klinkt het.

De Wever gaf toe dat de Vlaamse regering en zijn minister-president Jan Jambon het vorig jaar vaak moeilijk gehad hebben. “Niet alle beslissingen waren de beslissingen van ons hart en sommige beslissingen bleken achteraf ook niet de juiste. Hoe kan het ook anders, in zo’n ongeziene crisis? In tegenstelling tot België bleef men in Vlaanderen echter wel besturen.”

Het contrast kan volgens De Wever niet groter zijn. “De Vivaldi-regering staat roerloos, terwijl de afgrond nadert. Broodnodige hervormingen van onze arbeidsmarkt en onze sociale zekerheid komen er niet. Belastingen werden met 2 miljard euro verhoogd, dat geld ging naar niet-werkenden. De inflatie is torenhoog en er worden alleen maar verder putten gegraven. We gaan naar het hoogste begrotingstekort van heel Europa.”

Energiedossier

Daarnaast ligt ook het energiedossier hem zwaar op de maag. “Op bevel van de groenen zal men de beslissing van de eeuw begaan door onze kerncentrales te sluiten. Dure en vervuilende gascentrales moeten in de plaats komen, onbegrijpelijk... Al wie werkt en spaart, zal het gelag betalen. Niemand die gelooft dat na een leven van hard werken nog een deftig pensioen zal komen.”

“We betalen het merendeel van de belastingen en realiseren 83 procent van de export. We transfereren miljarden en houden volstrekt failliete landsdelen overeind, maar we krijgen geen respect. Het is genoeg geweest. Ronald Reagan zei: ‘When you can’t make them see the light, make them feel the heat (Als je hen het licht niet kan laten zien, laat hen dan de hitte voelen, nvdr). Vivaldi moet verdwijnen”, besluit De Wever.