Direct naar artikelinhoud
NieuwsTurkije

‘Als rund paleis binnengaat wordt het een stal’: Turkse journaliste opgepakt na belediging van president Erdogan

De bekende Turkse journaliste Sedef Kabaş.Beeld RV

De bekende Turkse journaliste Sedef Kabaş is in voorlopige hechtenis geplaatst omdat ze tijdens een televisie-uitzending president Recep Tayyip Erdogan beledigd zou hebben. Dat maakte haar advocaat bekend.

“Er bestaat een erg bekend spreekwoord dat zegt dat het gekroonde hoofd wijzer wordt. Maar wij stellen vast dat dat niet waar is. Het rund wordt geen koning wanneer het het paleis binnengaat, maar het paleis wordt een stal”, zei Kabaş tijdens een rechtstreekse uitzending op zender Tele1. Later schreef ze dat “circusspreekwoord” ook in een bericht op Twitter, waar ze bijna 900.000 volgers heeft.

Vrijdagnacht werd Kabaş opgepakt in haar huis in Istanboel. Volgens haar advocaat werd zij uren ondervraagd en daarna in voorlopige hechtenis geplaatst. 

‘Lelijke woorden’

De Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül reageerde al op de zaak. “Ik vervloek de lelijke woorden waarmee onze president beledigd werd”, zei hij. De Turkse journalistenvereniging TGS spreekt daarentegen over een “ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting”.

Ngo’s klagen wel vaker dat de persvrijheid in Turkije met de voeten getreden wordt, zeker sinds de mislukte poging tot staatsgreep van 2016. Die leidde tot de arrestatie van tientallen journalisten en de verplichte sluiting van ‘vijandige’ media. Volgens de jaarlijkse index van de persvrijheid staat Turkije momenteel op de 153ste plaats van in totaal 180 landen.