Direct naar artikelinhoud
NieuwsItalië

Silvio Berlusconi stapt uit Italiaanse presidentsrace

Silvio Berlusconi stapt uit Italiaanse presidentsrace
Beeld AP

Silvio Berlusconi wordt niet de nieuwe president van Italië. De 85-jarige oud-premier en leider van Forza Italia heeft zich zaterdag teruggetrokken uit de race. Hij deed dat tijdens een virtuele vergadering van de rechtse en centrum-rechtse partijen over een gezamenlijke kandidaat voor de opvolging van Sergio Mattarella. Berlusconi was naar verluidt zelf niet ‘live’ aanwezig maar liet zijn boodschap voorlezen.

Eerder deze week leek al duidelijk dat de omstreden Berlusconi op onvoldoende steun zou kunnen rekenen om de favoriet Mario Draghi te kunnen aftroeven. De huidige premier (74) geniet de voorkeur in linkse en gematigde kringen. Berlusconi maar ook andere partijleiders willen echter dat Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, op zijn post blijft. Zijn vertrek zou tot vervroegde verkiezingen kunnen leiden.

De stemming over het nieuwe staatshoofd door de meer dan duizend parlementariërs, senatoren en vertegenwoordigers van de 20 regio’s begint maandag. In de eerste drie ronden, die elk een dag duren, moet een kandidaat twee derde van de stemmen krijgen om president te worden. Vanaf de vierde ronde volstaat een absolute meerderheid.