©  Kristof Vadino

Nieuwe coronabetoging in Brussel: reisbureau legt bussen in, organisator spreekt van 100.000 betogers

Brussel verwacht deze zondag opnieuw duizenden manifestanten, die komen betogen tegen de coronamaatregelen. De opkomst kan groot zijn, omdat deze keer ook betogers uit de buurlanden worden verwacht. De organisatoren zeggen dat ze op een vreedzame betoging hopen, maar op sociale media worden foto’s van journalisten rondgedeeld.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving, Pointer

De betoging gaat dit keer uit van de “Europeans United for Freedom”, onder leiding van de Vlaming Tom Meert. De organisatie heeft toestemming gekregen van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), zo zegt de politie. De betogers verzamelen om 11 uur aan het Noordstation.

Van daaruit krijgen ze toestemming om vanaf 12 uur over een parcours van zo’n 4,3 kilometer langs de kleine ring en de Belliardstraat naar het Jubelpark wandelen. Daar zullen sprekers uit binnen en buitenland de demonstranten toespreken.

LEES OOK. Hoe een ex-PXL-lector zich ontpopte tot het ‘kroonjuweel’ van de anti-coronabeweging

Uit de flyers die de organisatie de afgelopen weken verspreidde om betogers te ronselen, blijkt dat ze één miljoen mensen op de been willen brengen. “One million, one team”, is de slogan. In interviews heeft Meert het dan weer over “500.000 mensen”, dan wel “100.000 betogers”. Op Facebook hebben vooralsnog 11.400 mensen aangegeven dat ze willen meedoen.

“One million, one team”, zo klinkt het op flyers. Ze rekenen op de steun van 560 organisaties.  ©  if

Voor een hoge opkomst rekenen de organisatoren op deelnemers uit de buurlanden. Zo zouden er delegaties uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Portugal en Polen naar Brussel komen. De organisatoren schatten dat er leden van 560 internationale organisaties aanwezig zullen zijn. Vooral uit Nederland worden flink wat betogers verwacht.

Zo is er een reisbureau dat bussen inlegt, en vakantiehuizen afhuurde in een Limburgs vakantiepark voor Nederlandse demonstranten die al op zaterdag naar ons land afzakken.

Foto’s van journalisten verspreid

“We zijn geen coronasceptici”, zo klinkt het op de website van Europeans United. “We ontkennen niet dat er ziektes zijn.” De organisatie is daarentegen naar eigen zeggen wel tegen de geldende maatregelen die “disproportioneel zijn, niet legaal zijn, en de mensenrechten schenden”.

 ©  Belga

De groep van Meert profileert zich als een gematigde groep. De meeste betogingen tegen coronamaatregelen werden de afgelopen maanden ontsierd door rellen, en de organisatoren willen dat deze keer voorkomen. De organisatie zet daarvoor naar eigen zeggen tot 300 eigen stewards in.

Maar op sociale media worden onder deelnemers al foto’s van journalisten gedeeld, die geviseerd worden. Bij een eerdere betoging in december werd een RTBf-journalist al hard aangepakt.

Beelden tonen hoe RTBF-journalist wordt aangevallen bij coronaprotest © Arnaud De Decker

Europeans United scheurde zich af van andere groepen,nadat bleek dat de zogezegde apolitieke betoging van 21 november achter de schermen eigenlijk door extreemrechts op poten was gezet. Ook nu hebben extreemrechtse groepen zoals Voorpost en Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) aangekondigd aanwezig te zullen zijn.

ONZE OPINIE. “Alleen de antipolitiek plukt de vruchten van de coronacrisis”

Antivaxbeweging

Er worden daarenboven bedenkingen geuit bij enkele internationale sprekers die zijn uitgenodigd om in het Jubelpark te speechen. Volgens journalisten van het Nederlandse tv-programma Pointer zijn veel van de aangekondigde sprekers verbonden aan ‘Children’s Health Defense Europe’ (CHDE), dat leden verenigt van Amerikaanse en Europese antivaxbewegingen.

Robert F. Kennedy Jr.  ©  Reuters

Het grote boegbeeld van CHDE is Robert F. Kennedy Jr., de neef van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, en wereldwijd één van de grootste verspreiders van desinformatie over vaccinaties. Hij wordt aanzien als één van de twaalf grootste verspreiders alle fake news rond COVID19.

Eén van de sprekers is de Duitse advocaat Reiner Fuellmich, populair bij complotdenkers, omdat hij beweert dat hij ondermeer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereld Economisch Forum (WEF) voor een tribunaal zal dagen. Daarvoor zamelt hij geld in.

Vijfde betoging

De betoging die zondag door Brussel trekt, is al de vijfde sinds de mars van 21 november die toen 35.000 mensen op de been bracht. De vier daaropvolgende betogingen verzamelden telkens een paar duizend demonstranten. Ook de zesde betoging is al aangekondigd: volgende zondag 30 januari roept de organisatie “Belgium United for Freedom” op om te betogen. Zij eisen het ontslag van de regering.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer