Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsSpanningen om Oekraïne

Londen beschuldigt Rusland: ‘Kremlin probeert pro-Russische leider in Oekraïne te krijgen’

Oekraïense soldaten bij een controlepost aan de grens met de regio Donetsk, die in handen is van pro-Russische rebellen.Beeld AP

De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een invasie van zijn buurland. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde, staat dat de oud-parlementariër Jevgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post.

, en

Volgens de verklaring hebben de Russische geheime diensten contact met verschillende Oekraïense politici, onder wie enkele voormalige ministers en oud-premier Mikola Azarov. Azarov trad in januari 2014 af, ten tijde van grote pro-Europese protesten in het land. Uiteindelijk leidden die protesten tot het vertrek van de toenmalige pro-Russische president, die later naar Rusland vluchtte. 

Oud-premier van Oekraïne Mikola Azarov is volgens de Britten een van de politici die een pro-Russisch regime in Kiev willen installeren.Beeld AP

“Wij beschikken over informatie dat de Russische inlichtingendiensten banden onderhouden met vele Oekraïense oud-politici”, luidt het in een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Volgens onze informatie streeft de Russische regering ernaar een pro-Russische leider in Kiev te installeren, en is ze van plan om Oekraïne binnen te vallen en te bezetten.” 

Voormalig Oekraïens parlementslid Jevgeni Moerajev wordt dan weer genoemd als een mogelijke kandidaat voor een leidende positie in de regering in Kiev. Moerajev staat echter zelf al sinds 2018 op een Russische sanctielijst.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemde de Britse beschuldigingen “zeer verontrustend”. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de berichten “desinformatie” zijn en “een bewijs dat juist de NAVO-landen, onder Angelsaksische leiding, de spanningen laten escaleren rond Oekraïne”, aldus het Russische persbureau Ria Novosti. “Wij roepen het (Britse) ministerie van Buitenlandse Zaken op om te stoppen met het verspreiden van onzin”, zei ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Tienduizenden troepen

De Britse beschuldigingen komen op het moment dat na weken van verbale escalatie Moskou een uitnodiging voor overleg van de Britten heeft aanvaard. 

Rusland heeft tienduizenden troepen verzameld aan de grens met Oekraïne. Westerse landen vrezen een Russische inval en hebben president Poetin herhaaldelijk gewaarschuwd voor zware gevolgen. Volgende week spreekt de Britse premier Boris Johnson de leiders van de G7, de zeven machtigste industrielanden, over nieuwe sancties tegen Rusland. Het Kremlin ontkent aanvalsplannen te hebben, maar wil dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit Oost-Europa.

Russisch president Vladimir Poetin.Beeld AP