©  AFP

Elise Mertens neemt het in kwartfinales dubbelspel Australian Open op tegen Kirsten Flipkens

Na Elise Mertens heeft ook Kirsten Flipkens zich zondag op het Australian Open in Melbourne geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel. Daarin nemen de 26-jarige Limburgse en de 36-jarige Antwerpse het tegen elkaar op.

Vincent Van Genechten

Samen met de Spaanse Sara Sorribes Tormo won Flipkens in amper 1 uur met 6-1 en 6-2 van de Duitse Andrea Petkovic en de Roemeense Jaqueline  Cristian. Eerder op de dag plaatste Mertens zich aan de zijde van de Russische Veronika Kudermetova met een 7-6 en 6-4 zege tegen het Chinese duo Xu Yifan en Yang Zhaoxuan.

©  BELGA

Van Uytvanck test voor vertrek positief op coronavirus

Alison Van Uytvanck kan Australië voorlopig niet verlaten. De nummer 55 van de wereld testte vlak voor haar terugreis naar België positief op het coronavirus. “Ik zit nu in isolatie en volg alle eisen”, schrijft de 27-jarige Van Uytvanck op Instagram. “Ik heb heel milde symptomen en kijk ernaar uit om sterker terug te komen.”

Van Uytvanck werd in de tweede ronde van het enkelspel uitgeschakeld door de Chinese Qiang Wang (WTA 110). Ze strandde met de Deense Clara Tauson in de eerste ronde van het dubbelspel. Van Uytvanck wilde na haar uitschakeling terugvliegen naar België, maar de verplichte PCR-test voor vertrek leverde een positieve uitslag op.

Australië hanteert strenge regels voor deelnemers aan de Australian Open. In principe mogen alleen gevaccineerde tennissers meedoen.

Rolstoeltennisser Joachim Gérard in eerste ronde uitgeschakeld

Rolstoeltennisser Joachim Gérard (ITF-5) heeft zich zondag in Melbourne niet voor de halve finales van het Australian Open kunnen plaatsen. In de eerste ronde verloor hij met 6-4 en 6-2 van het Japanse eerste reekshoofd Shingo Kunieda, nummer een van de wereld en olympisch kampioen.

Gérard maakte zijn wederoptreden in Melbourne. Vorig jaar won hij het Australian Open en vervolgens ook Wimbledon, maar op de Olympische Spelen in Tokio liep het fout. De 33-jarige Brusselaar kreeg er een hartfalen en speelt nu met een defibrillator.

©  Serge Minten

Costoulas bereikt vlot 2e ronde

Sofia Costoulas (ITF 16) heeft haar status als achtste reekshoofd eer aangedaan, door zondag met gemak de tweede ronde te bereiken van de Australian Open voor meisjes junioren in Melbourne. De 16-jarige Belgische won met 6-1 en 6-2 van de Kazachse Aruzhan Sagandikova (ITF 113) na 67 minuten spelen.

In de tweede ronde neemt Costoulas, die vorig seizoen op Roland Garros en Wimbledon de tweede ronde bereikte en op de US Open de derde ronde haalde, het op tegen de 17-jarige Iraanse Meshkatolzahra Safi, die op de 74e plaats staat op de ITF-ranglijst.

Hanne Vandewinkel, de andere Belgische juniore in het enkelspel, werd zaterdag in de eerste ronde uitgeschakeld.

Bij de jongens plaatste Alessio Basile (ITF 70) zich voor de tweede ronde op zondag met een overwinning in drie sets tegen de 16-jarige Tsjech Vojtech Petr (ITF 35): 2-6, 7-6 (12/10) en 6-1. Hij moet het in de volgende ronde opnemen tegen de Argentijn Lautora Midon (ITF 25).