Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Hoe bevredigend is jouw leven? Onderzoekers brengen in kaart wat nodig is om vervulling te ervaren

Op je sterfbed wil je kunnen terugblikken op een lang, gelukkig én vervuld leven. Jij weet misschien precies hoe een bevredigend leven er voor jou uitziet. Maar zijn die voorwaarden hetzelfde als bij anderen? En wat kan een psycholoog doen om jouw gevoel van vervulling (of het gebrek daaraan) te begrijpen? Wetenschappers zochten het uit. 

  1. Is manifesteren dé truc om je goede voornemens te realiseren? 2 experts delen hun stappenplan: “Schrijf alle obstakels op”
    PREMIUM
    Goed Gevoel

    Is manifeste­ren dé truc om je goede voornemens te realiseren? 2 experts delen hun stappen­plan: “Schrijf alle obstakels op”

    Je goede voornemens voor 2022 waarmaken? Meet: manifesteren. Ook wel de wet van de aantrekkingskracht genoemd, die aantoont dat je de dingen die je graag wilt bereiken, kan realiseren door een combinatie van denken, voelen én handelen. Te mooi om waar te zijn of zit er toch iets in? Neurowetenschapper Tara Swart en hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk leggen uit hoe manifesteren werkt, en geven tips and tricks om gericht aandacht te besteden aan je voornemens voor het nieuwe jaar. “Soms moet je dingen gewoon laten gebeuren.”
  2. PORTRET. Vera toont haar lijf dat 35 keer onder het mes ging: “Ik hoef het niet mooi te vinden, maar ik wil het wél aanvaarden”
    PREMIUM

    PORTRET. Vera toont haar lijf dat 35 keer onder het mes ging: “Ik hoef het niet mooi te vinden, maar ik wil het wél aanvaarden”

    Vera (79) ging vijfendertig keer onder het mes. De littekens zijn moeilijk te verstoppen, maar dat wil ze ook helemaal niet doen. Ze toont ons zonder gêne de borsten waarop ze trots is en het litteken dat ze mooi vindt. Door zich bloot te geven leert ze ons een les in lief blijven voor je lichaam, zelfs als het enorm getekend is. “Mijn ex maakte geen opmerkingen over mijn lijf. Hij deed iets erger: hij keek er nooit naar.”