In juni 2019 werd de revival van Rosa en Modest feestelijk aangekondigd met taart en bloemen.
Radio 2

Comeback van "Rosa & Modest" in theater definitief geschrapt: "Heel jammer, maar momentum is voorbij"

Er komt geen nieuwe zaalshow meer rond Rosa Vermeulen, het legendarische tv-typetje van acteur Walter Baele. De voorstellingen van de theatershow werden door de coronacrisis geannuleerd, maar de plannen verdwijnen ook definitief in de prullenmand. Dat vertelt Walter Baele in de nostalgische podcast "Akkerdjie".

Intussen is het al van begin de jaren 2000 geleden dat de typetjes Rosa Vermeulen en haar zoon Modest (gespeeld door Kurt Defrancq red.) uit Erpe-Mere nog op televisie te zien waren. De theatershow zou in april 2020 in première gaan, één maand na het uitbreken van de pandemie. "Maar de theatershow komt er ook later niet meer. We hebben nog even getwijfeld, maar intussen zijn we weer een paar jaar verder en is dat momentum gewoon voorbij. Het is ook niet zonder risico om het opnieuw te proberen", vindt de West-Vlaamse acteur die tegenwoordig in het Antwerpse Putte woont. "De aanleiding was ook de 90ste verjaardag van Rosa. Intussen is ze al 93 jaar en misschien wel al gecremeerd, ik weet het niet." (lacht)

De geestelijke vader vindt het erg jammer dat hij Vlaanderens bekendste bejaarde vrouw niet meer op het toneel zal brengen. "Zeker omdat het echt een leuk scenario was. Maar ook de gasten die we hadden gestrikt om mee te doen konden intussen niet meer. Dus dit keer komt er van uitstel ook afstel", besluit hij. (lees verder onder het geluidsfragment)

Geweigerd door staatsveiligheid

Verderop in de podcast vertelt Walter Baele nog een opmerkelijke anekdote over die andere bekende figuur die hij al jaren vertolkt: koning Filip. "Ik ben ooit geweigerd op een feestje van Waregem Koerse omdat ik destijds prins Filip speelde in "Wij van België" op VTM. (een humoristische tv-parodie over het leven van prins Filip en prinses Mathilde, samen met Nathalie Meskens als Mathilde red.) Blijkbaar stond ik toen op een zwarte lijst van de staatsveiligheid", vertelt Baele.

"Ik weet uit zeer goede bron dat het in de hogere kringen heel moeilijk lag wat ik deed. Ik denk dat de realiteit voor sommigen plots heel dichtbij kwam. Begrijpelijk, want het moet erg confronterend zijn om iemand jou te zien spelen op televisie. Het tv-programma is destijds ook nogal brutaal gestopt en dat had zo zijn redenen", aldus de acteur. Later nam Baele de rol van koning Filip opnieuw op in het populaire tv-programma "Tegen De Sterren Op".

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 11 juni 2019 toen de zaalshow werd aangekondigd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen