CD&V-voorzitter Coens noemt corona "een verkoudheid": heeft hij (intussen) een punt? Of onderschat hij het virus?

"We gaan kinderen niet van school houden voor een verkoudheid": die opmerkelijke uitspraak doet CD&V-voorzitter Joachim Coens in zijn nieuwjaarstoespraak. Heeft hij een punt? Of is ook de omikronvariant van het coronavirus nog altijd gevaarlijk en meer dan een simpele valling? Een overzicht van wat we nu weten.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak had CD&V-voorzitter Joachim Coens het onder meer over het coronavirus. "We gaan de kinderen niet van school houden voor een verkoudheid", zei hij tijdens een passage over hoe het coronavirus mensen uit elkaar heeft gedreven, en wat we daaraan kunnen doen, met name de bubbels doorprikken en ervoor zorgen dat mensen elkaar weer meer kunnen zien. 

BEKIJK - Joachim Coens licht zijn uitspraak toe in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Coens wil vooral een oplossing bieden voor wat hij de "ontrafelende samenleving" noemt, maar lijkt daarmee de huidige omikronvariant bij kinderen te vergelijken met een verkoudheid en het allemaal wat te minimaliseren. Klopt dat wel? Is het virus zo onschadelijk? 

De waarheid is iets genuanceerder. Kinderen mogen er dan wel minder last van hebben dan ouderen, ze kunnen het coronavirus na een besmetting doorgeven aan ouders of grootouders die kwetsbaarder zijn. 

Bovendien circuleert er nog altijd een ander coronavirus dan omikron: ook delta is nog altijd niet helemaal verdwenen. Volgens de laatste cijfers die Sciensano vrijgaf, vertegenwoordigt de meer gevaarlijke deltavariant nog iets minder dan 5 procent van de gevallen op dit moment - voor omikron is dat ruim 94 procent. Met de huidige torenhoge besmettingscijfers, circuleert er dus nog veel virus. 

De vijfde coronagolf moet nog pieken. Het aantal besmettingen was al fel gestegen, en nu nemen ook de ziekenhuisopnames versneld toe. Donderdag werden 341 coronapatiënten patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 

Het goede nieuws

Er is ook goed nieuws: in vergelijking met vorige coronagolven belanden er minder mensen in het ziekenhuis na een besmetting. De zogenoemde hospitalisatiegraad is deze maand "geleidelijk en consistent afgenomen", zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano daarover. In die ziekenhuizen worden ook minder patiënten naar intensieve zorg doorverwezen. 

De hospitalisatiegraad bedraagt momenteel minder dan 1 procent, terwijl dat voor de vaccinatiecampagne 5 tot 8 procent was. "De besmettingen verlopen milder dan tijdens vorige golven", zegt Van Gucht. 

Tegelijk wordt momenteel nog 11 procent van de opgenomen patiënten doorverwezen naar intensieve, vergeleken met 25 procent in de derde golf. 

Dit heeft te maken met een betere opgebouwde immuniteit, onder meer dankzij de vaccinatiecampagne, en ook wel door het mildere karakter van de omikronvariant zelf, al blijft Van Gucht daar voorzichtig over. "We mogen niet vergeten dat omikron nog altijd ernstige en soms zelfs dodelijke ziekte kan veroorzaken", waarschuwt hij. Vaccinatie blijft belangrijk, want wie niet gevaccineerd is, loopt een groter gevaar. 

Momenteel wordt ongeveer 1 op 10 coronapatiënten in het ziekenhuis doorverwezen naar intensieve

Wat brengen de komende weken?

Voorlopig blijft het aantal patiënten op intensieve zorg in België nog afnemen, tot 364 momenteel. Het moet nog blijken welk effect er de komende weken zal zijn door de stijgende ziekenhuisopnames. Die zouden pas over een tweetal weken pieken in ons land. 

In het Verenigd Koninkrijk, waar omikron enkele weken eerder dan in België uitbrak, tonen data van de nationale gezondheidsdienst (ga naar de grafiek van 'patients in mechanical ventilation beds', de patienten die beademing nodig hebben en er het ergst aan toe zijn) dat het aantal mensen aan de beademing niet evenredig doorsteeg met het aantal ziekenhuisopnames. 

Mentaal welzijn

Naast het sluimerende gevaar van omikron, is uiteraard ons mentaal welzijn ook van belang. Coens hamerde erop tijdens zijn nieuwjaarsspeech op en begon er zelfs mee. Dat belangrijke aspect werd meegenomen in de beslissingen van het Overlegcomité vrijdag, die ondanks een barometer in code rood versoepelingen voorzien vanaf vrijdag. 

AFP or licensors

Meest gelezen