Videospeler inladen...

Ook in de winter woeden nu hevige bosbranden in Californië: "Surrealistisch"

In de Amerikaanse staat Californië hebben honderden  mensen hun huis moeten verlaten en is de Highway 1, de iconische lokale kustweg, afgesloten door een grote natuurbrand in de buurt van het natuurgebied Big Sur. "Een brand van deze omvang tijdens de winter is een grote reden tot bezorgdheid." 

Het vuur brak vrijdag uit in een steile kloof nabij Big Sur, een bergachtig natuurgebied vlak bij de oceaan. Het verspreidde zich snel richting zee, aangewakkerd door rukwinden tot 80 km/u. Er zou zeker 6 vierkante kilometer bomen en struiken in vlammen opgegaan zijn. 

Uiteindelijk moesten zowat 500 inwoners geëvacueerd worden in Monterey County. Ruim 250 brandweerlui werden ingezet om de vuurhaard te bestrijden. Ze kregen hulp van blusvliegtuigen. Dat de wind wat minder hard ging waaien, hielp ook, maar Highway 1 moest toch dicht. De panoramische kustweg werd afgesloten tussen het kuststadje Carmel-by-the-Sea en het Andrew Molera State Park. Het vuur was bij het ingaan van de nacht in Californië nog niet onder controle.  

De iconische Bixby Bridge figureerde als achtergrond (of voorgrond) op heel wat foto's die lokale inwoners maakten van de brand. 

BEKIJK: ruwe beelden van de vlammenzee

Videospeler inladen...

"Dit is een grote reden tot bezorgdheid"

De staat Californië is de voorbije jaren al vaak geteisterd door bosbranden en is op dat vlak dus wel wat gewoon geworden. Zelfs tijdens de winter waren er eerder al brandhaarden.

Maar de jongste brand, en dan vooral de timing en de omvang daarvan, kwamen toch als een onaangename verrassing. Het is immers winter in Californië en dan regent het er toch wat vaker.

Ook deze winter was er neerslag gevallen. Onder meer in december, toen het er stormde met hevige regen en een pak sneeuw in de bergen. Na die zware neerslag werd de droogtekaart bijgesteld, met nog maar 1 procent van de staat onder het label van niveau 3 van "extreme droogte", in plaats van de 80 procent van Californië midden december. 

Toch heeft het dus opnieuw kunnen branden. Hoe het vuur is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk, maar de vlammen werden dus aangewakkerd door een bijzonder harde, uitdrogende wind. 

Een surrealistische natuurbrand na de natte oktober- en decembermaand

NWS, de Amerikaanse weerdienst

"De vegetatie was al verzwakt door aanhoudende droogte. Door de wind werd ze opnieuw uitgedroogd en was de vochtigheid laag. Het is ongewoon om een natuurbrand van deze omvang aan de kust te zien eind januari", zei  Cecile Juliette van het departement Bossen en Brandveiligheid in Californië. "Het feit dat we een brand van deze omvang hebben meegemaakt, is een grote reden tot bezorgdheid." 

De Amerikaanse weerdienst (National Weather Service, NWS) noemde de brand op dit moment van het jaar zelfs surrealistisch: "Foto's op sociale media tonen een surrealistisch gedrag van de vuurhaard gezien de natte oktober- en decembermaand in de regio.(...) Maar het lijkt erop dat de lange droogte een soort chronische ziekte is geworden waardoor de recente regens en winterweer niet kunnen voorkomen dat er bosbranden uitbreken." 

Meest gelezen