©  AFP

AFRIKA CUP. Burkina Faso is ten koste van Gabon eerste kwartfinalist na bloedstollende penaltyserie

Burkina Faso heeft zich zondag ten koste van Gabon als eerste geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Na 120 minuten stond het 1-1. De bloedstollende penaltyserie die daarop volgde, draaide uit op 7-6 in het voordeel van Burkina Faso.

Arno Schepers
Bron: BELGA

Bertrand Traoré miste in de reguliere speeltijd eerst een strafschop voor de Burkinezen, maar trof even voor het halfuur toch raak. Net voor de rust zagen de Gabonezen zich de gelijkmaker door de neus geboord worden.

Tot overmaat van ramp moest Charleroi-verdediger Sidney Obissa vervroegd inrukken met een tweede gele kaart (67e). Burkina Faso, met Hervé Koffi (Charleroi) tussen de palen en Abdoul Tapsoba (Standard) als wisselspeler (vanaf de 90e minuut) tussen de lijnen, leek gewonnen spel te hebben, tot Adama Guira een tienkoppig Gabon in blessuretijd toch nog verlengingen schonk met een eigen doelpunt. In de verlengingen werd niet meer gescoord, waardoor penalty’s voor de beslissing moesten zorgen.

Na acht pogingen hadden beide teams elk twee keer gemist. Tapsoba kon Burkina Faso richting de laatste acht trappen, maar miste net zoals zijn Gabonese voorganger de achtste elfmeter. Gabon faalde ook op de negende beurt, wat hen deze keer wel de uitschakeling kostte.

Zondagavond (20u) zijn Nigeria en Tunesië nog aan zet.