Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Subversie van omikron wint terrein: ‘Nog geen reden tot bezorgdheid, wel waakzaam blijven’

Subversie van omikron wint terrein: ‘Nog geen reden tot bezorgdheid, wel waakzaam blijven’
Beeld Franky Verdickt

Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen echter niet op meer ziekenhuisopnames. ‘Toch moeten we op onze hoede blijven.’

BA.2 is geen nieuwe virusvariant, maar een soort zusje of broertje van omikron. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft omikron drie subversies: BA.1, BA.2 en BA.3. Eind vorig jaar bleek meer dan 99 procent van de onderzochte omikronbesmettingen van het type BA.1.

BA.2 wint wereldwijd echter steeds meer terrein. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Deense cijfers, waar het Statens Serum Institute – de evenknie van Sciensano – donderdag bekendmaakte dat BA.2 tussen eind december en half januari toenam van 20 naar 45 procent van alle coronabesmettingen. Ook in Noorwegen, Engeland en India komt BA.2 steeds vaker voor.

BA.2 deelt een aantal genetische mutaties met BA.1, maar niet alle. Voortdurende genetische veranderingen zijn normaal bij coronavirussen.

Lees ook

Kinderarts Isabelle Meyts: ‘Ik zou altijd banger zijn voor besmetting’

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Goede bescherming vaccins

Studies moeten ook duidelijk maken wat BA.2 betekent voor de effectiviteit van vaccins en het aantal ziekenhuispatiënten. Het Deense Statens Serum Institute verwacht dat de vaccins na een infectie met BA.2 goed blijven beschermen tegen ernstige ziekte. Eerste studieresultaten wijzen volgens het instituut niet op een verschil in ziekenhuisopnames tussen BA.1 en BA.2.

“Ik verwacht niet dat de verschillen tussen BA.1 en BA.2 heel groot zijn”, zegt de Nederlandse viroloog Menno de Jong (Amsterdam UMC). “Garanties daarover zijn echter niet mogelijk.” 

“Het hoeft geen slecht teken te zijn dat omikron nog steeds evolueert”, aldus de Jong. “Als het dit maar in de juiste richting blijft doen. Het is waarschijnlijk dat dit virus zich op de lange termijn verder ontwikkelt tot een corona-verkoudheidsvirus, waar we er al vier van kennen. Dat is echter geen zekerheid. En helaas heeft dit virus ons al vaker verrast, dus we moeten op onze hoede blijven.”