Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en politicoloog Carl Devos.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en politicoloog Carl Devos. © Belga - Photo News

Carl Devos: “Als politici wijzen op een probleem binnen de ambtenarij, dan gaat het per definitie om een probleem waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn”

Haar eigen administratie heeft inschattingsfouten gemaakt. Dat vertelde minister Zuhal Demir (N-VA) in de PFOS-onderzoekscommissie die er op haar aandringen is gekomen. Ze wil het “systeemfalen” daarachter aanpakken. Te gemakkelijk? “Als politici wijzen op een probleem binnen de ambtenarij, dan gaat het per definitie om een probleem waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn”, vindt politicoloog Carl Devos. 

58 reacties

  • geert Verschelde

    2 jaar geleden
    Inderdaad, topambtenaren worden door de politiek gedropt op die plaats. Dit gebeurt op het ogenblik de plaats vacant wordt en volgens een beurt-verdelingssysteem van de partijen die dan aan de macht zijn. Het kan dus heel goed zijn dat de topambtenaren binnen bepaalde administraties van een totaal andere politieke strekking zijn dan hun ministers. Daardoor werken ze soms , binnen hun mogelijkheden, tegen hun voogdijminister. Een goed voorbeeld daarvan is het achterhouden van informatie.
  • Guy Van Becelaere

    2 jaar geleden
    De politiek oogst wat ze gezaaid heeft , politieke benoemingen is het resultaat van onbekwame mensen met de juiste partij kaart op belangrijke posten te plaatsen !! Best grote kuis houden in vele administraties want hun onbekwaamheid kost de bela
  • Françoise Dupont

    2 jaar geleden
    troost U, alles wordt betaald door de belastingbetaler, m.a.w. door U en ik
  • René Maes

    2 jaar geleden
    Zelfs toen Demir zeker wist van het vergif deed ze niks Weyts , De Wever en Kennis (allemaal nva)wilden ten alle prijzen de Oosterweel werken niet laten stilvallen en DAT zijn de feiten.
  • ludo sprangers

    2 jaar geleden
    Minister Demir wil alles regelen,energie,akkervogels,grondbevuiling etc! Haar resultaten zijn doorgaans ondermaats. Vaak geen logica alhoewel ze alles goed kan uitleggen en haar handjes goed beweegt! Spijtig dat de politieke partijen weinig keus hebben uit bekwame deskundigen!