Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Energieleveranciers waarschuwen: een btw-verlaging vanaf 1 februari is onhaalbaar

Energieleveranciers waarschuwen: een btw-verlaging vanaf 1 februari is onhaalbaar
Beeld BELGA

De energieleveranciers waarschuwen de federale regering: het vergt al snel drie maanden om een btw-verlaging op energie te verrekenen op de factuur.

De federale regering werkt aan een verlaging van de energiefactuur. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is voorstander van een ‘slimme btw-verlaging’. Hij wil vanaf 1 februari de btw op energie verlagen naar 6 procent. Dit moet huishoudens financiële ademruimte geven. Vanaf 1 juli zou de btw-verlaging dan ‘slim’ gecompenseerd worden via de accijnzen.

Maar de energieleveranciers waarschuwen de federale regering dat het praktisch onhaalbaar is om al vanaf 1 februari (volgende week dinsdag) een btw-verlaging op energie te verrekenen.

 “We hebben begrip voor de noden van de klanten, maar het gaat hier niet om zomaar een cijfertje dat even aangepast moet worden”, reageert Marc Van den Bosch, directeur van koepelorganisatie Febeg. Energieleveranciers moeten tot veertig aanpassingen maken. Aan hun software, tarieven, kortingen (die met btw verrekend zijn), enzovoort. “Voor leveranciers gaat het om een grote verandering. En als je klaar bent, moet je alles nog testen. Om fouten te vermijden.”

April

Febeg rekent op drie maanden vooraleer een btw-verlaging op de factuur verrekend kan worden. “Dan kijk je richting 1 mei. Ten vroegste 1 april. In 2014 zaten er drie maanden tussen de beslissing van Di Rupo I voor een btw-verlaging en de uitvoering zelf”, aldus Van den Bosch. 

Sneller werken is onmogelijk, luidt het. De btw verlagen met terugwerkende kracht kan volgens Febeg juridisch gezien niet. “De overheid kan achteraf wel een rechtzetting doorvoeren, maar dat is een nachtmerriescenario voor de leveranciers. Dan moeten ze miljoenen voorschotfacturen corrigeren. Bovendien zullen heel veel klanten dit niet begrijpen. De btw is officieel verlaagd naar 6 procent maar op hun factuur staat nog altijd 21 procent. Dat is een recept voor ellende.”

Binnen de regering bestaat momenteel nog geen consensus over een verlaging van de energiefactuur. De meeste partijen lijken gewonnen voor een slimme btw-verlaging, maar Open Vld vreest de budgettaire impact. De begroting kleurt al rood. Het kabinet van minister Van Peteghem rekent dat een verlaging van de btw tot 86 miljoen euro per maand kost aan de schatkist.

Febeg wijst intussen op nog een ander probleem. In België genieten vandaag bijna 1 miljoen huishoudens van een uitgebreid sociaal tarief. Zowat de helft van die huishoudens dreigt na 31 maart uit dit verlaagd tarief te vallen. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om klanten hier twee maanden op voorhand over te verwittigen. Voor 31 januari dus – komende maandag. Dat terwijl de kans groot is dat de regering het uitgebreid sociaal tarief eerstdaags verlengt.