Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck blijft in de cel, zijn advocaat gaat in beroep

Herman Van Holsbeeck, oud-manager van voetbalclub Anderlecht, moet een maand langer in de cel blijven. Dat heeft de Brusselse raadkamer gisterenavond beslist. Van Holsbeeck werd vorige week aangehouden in verband met mogelijk nieuwe elementen in de zaak-Henrotay. Van Holsbeeck gaat in beroep tegen de verlenging van zijn aanhouding, daardoor moet de kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen de 15 dagen over de "aanhoudingskwestie" buigen.

Het onderzoek in de zaak-Henrotay spitst zich toe op de afhandeling van enkele transfers, die financieel niet correct zouden zijn verlopen. Van Holsbeeck zou jaren geleden namelijk in het zwart grote sommen geld gekregen hebben van Henrotay voor de transfer van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en die van Youri Tielemans naar AS Monaco. Dit allemaal zonder medeweten van andere bestuurders van Anderlecht. Eerder werden spelersmakelaar Christophe Henrotay en Van Holsbeeck daarvoor al in verdenking gesteld, maar ze kwamen weer vrij onder voorwaarden. 

Nieuwe elementen

Vorige week werd Van Holsbeeck opnieuw opgepakt en aangehouden, omdat er mogelijk nieuwe elementen zouden zijn opgedoken in het dossier. Die nieuwe elementen zouden ook andere betrokkenen aanduiden bij de financiële onregelmatigheden. De onderzoeksrechter besloot na een uitvoerig verhoor Van Holsbeeck aan te houden, wellicht omdat hij vreesde dat Van Holsbeeck met die mogelijke andere betrokkenen zou kunnen gaan praten over de inhoud van de nieuwe elementen in het dossier.

De raadkamer moest maandag beslissen of de aanhouding door de onderzoeksrechter al dan niet verlengd werd. De advocaat van Van Holsbeeck, Daniel Spreutels, vroeg alvast zijn vrijlating vanmiddag. "Wij betwisten de feiten die wij vernomen hebben (...) Er zijn geen "nieuwe feiten", mijn cliënt heeft in het verleden al zijn verklaringen afgelegd. De mogelijke feiten zijn nog altijd dezelfde. Ik kan niet begrijpen dat dit gebeurt, in alle voetbaldossiers is hij de enige die in de cel zit", aldus Spreutels. Volgens de advocaat zijn er dus geen nieuwe elementen in het dossier, hij snapt niet waarover Van Holsbeeck dan met anderen zou kunnen gaan praten.

Advocaat Daniel Spreutels komt aan bij de Raadkamer in Brussel. Hij pleitte tevergeefs om zijn cliënt vrij te laten.

Van Holsbeeck in beroep

De zittingen van een raadkamer maken in principe deel uit van het onderzoek, en gebeuren achter gesloten deuren. Het parket had er bij de raadkamer op aangedrongen dat Van Holsbeeck in de cel bleef, wellicht omwille van dat mogelijke "collusiegevaar", waarbij een verdachte dus over de inhoud met mogelijke andere betrokkenen zou gaan praten en zo het onderzoek mogelijk zou kunnen belemmeren. De raadkamer lijkt daar dus op ingegaan te zijn. 

Van Holsbeeck gaat beroep aantekenen tegen de verlenging van zijn aanhouding, laat zijn advocaat weten vanmorgen. Daardoor moet de kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen de 15 dagen over de "aanhoudingskwestie" buigen. Tot dan blijft Van Holsbeeck hoe dan ook in de cel.  

De zaak-Henrotay heeft niets te maken met "Operatie Zero", het grote voetbalschandaal rond spijtoptant Veljkovic. In die zaak draait het om de beïnvloeding van uitslagen van voetbalwedstrijden en ook om financiële fraude bij spelerstransfers. Ook daar is Van Holsbeeck in verdenking gesteld, het parket vroeg in het dossier voor hem en 56 anderen vorige week de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. 

Meest gelezen