Vooral bij de dames steeg het aantal zelfstandigen fors. ©  RR

Nog nooit zoveel zelfstandigen in Limburg, ondanks corona

Hasselt -

Eind 2021 telde de provincie Limburg precies 91.447 zelfstandigen. Vergeleken met een jaar eerder is dat een aangroei met 4,2 procent. In vijf jaar tijd groeide het aantal zelfstandigen zelfs met 14,5 procent. Ondanks corona en met dank aan de dames.

Dominiek Claes

Dat blijkt uit cijfers die Unizo Limburg verzamelde bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Nooit eerder waren er zoveel mensen als zelfstandige actief in onze provincie. Wat opvalt, is dat vrouwen druk bezig zijn met een inhaalbeweging.

Van de 91.447 Limburgse zelfstandigen zijn er nu 58.533 mannen (64 procent) en 32.914 (36 procent) vrouwen. “De cijfers leren ons dat het aantal vrouwelijke zelfstandigen over de afgelopen vijf jaar met 17,3 procent zijn gestegen. Terwijl de stijging bij de mannen afklokte op 13 procent”, zegt cijferaar Patrick Buteneers van Unizo Limburg.

Bijberoep

Daarnaast valt op hoe de forse stijging van het aantal zelfstandigen vooral te zoeken is bij de bijberoepers en gepensioneerden. Het leger zelfstandigen in bijberoep groeide de voorbije vijf jaar met 22 procent tot momenteel 24.970. Bijna 10.000 Limburgers zijn tegenwoordig nog zelfstandig actief na hun pensioenleeftijd. Hun aantal nam de voorbije vijf jaar toe met 29,5 procent tot 9.726. Terwijl het aantal hoofdberoepers steeg met 9,4 procent tot 56.751, toch nog altijd de hoofdmoot.

“Corona heeft dus geen rem gezet op het groeiend ondernemerschap in Limburg”, stelt Bart Lodewyckx, CEO van Unizo Limburg, tevreden vast. “Het ondernemerschap zou daarom fiscaal eerder moeten beloond worden, dan bestraft via een mogelijke hertekening van het fiscaal statuut van de eenpersoonsvennootschappen.”

CEO Bart Lodewyckx en voorzitter Geert Lambrechts van Unizo Limburg. ©  luc daelemans

Managers

Lodewyckx verwijst daarmee naar de plannen van de federale regering, casu quo minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), om te morrelen aan het statuut van de eenpersoonsvennootschappen. De regering richt haar pijlen daarbij vooral op de managementvennootschappen, in zwang bij managers van grote bedrijven die zo een gunstiger fiscale behandeling zoeken. “Echte ondernemers die met een eenpersoonsvennootschap starten, mogen door de keuze van hun vennootschapsvorm niet boeten voor die enkelingen die een vennootschap oprichten voor hun persoonlijk gewin”, legt Geert Lambrechts, voorzitter van Unizo Limburg, uit.

Lambrechts hekelt ook de wildgroei aan belastingreglementen op de vier verschillende beleidsniveaus: zowel federaal, gewestelijk, provinciaal als gemeentelijk zijn er immers verschillende belastingregels. “Alle coherentie is zoek. Ja, de archaïsche belasting op drijfkracht is aan het uitdoven. Maar in plaats daarvan komt vaak een oppervlaktebelasting die veel meer ondernemers treft”, geeft Lambrechts als voorbeeld.

LEES OOK: Limburgse gemeenten verhogen belastingen niet, wel meer belastingen op masten

Geen indexsprong

Ander speerpunt van Unizo Limburg is een verdere verlaging van de loonkost. Hoewel voorstander van een indexsprong, wil de organisatie er toch geen strijdpunt van maken, wegens politiek niet haalbaar in deze tijden van hoge energiekosten. “We pleiten er wel voor om de vele belastingen en taksen in de energiefactuur, die niks met de energie zelf te maken hebben, eruit te halen”, aldus Lodewyckx. “Op die manier wordt de inflatie gemilderd en zullen de loonkosten minder snel stijgen (via de indexering van de lonen).”

LEES OOK: VOKA-voorzitter pleit voor indexsprong: “Dan nog zullen lonen met 5 procent stijgen”

Om de oververhitting van de arbeidsmarkt aan te pakken, kijkt Unizo Limburg vooral naar de 131.500 mensen in Limburg die om verschillende redenen niet aan het werk zijn. “De VDAB moet een belangrijke rol spelen in het activeren van deze grote groep mensen, en zich niet enkel richten op werkzoekenden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer