Direct naar artikelinhoud
NieuwsMentaal welzijn

Steeds minder jongeren nemen antidepressiva

Hoewel 4 tot 19 procent van de adolescenten een depressie doormaakt, nam in 2020 slechts 1,1 procent antidepressiva.Beeld Getty Images

Tussen 2011 en 2020 daalde het aantal jongeren dat antidepressiva slikt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De onderzoekers merken wel op dat de medicatie vaak onjuist gebruikt wordt.

Hoewel onderzoek aantoont dat 4 tot 19 procent van de adolescenten een depressie doormaakt, grijpt de jeugd volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeds minder vaak naar medicatie als oplossing voor die mentale problemen.

In 2011 slikte 1,6 procent van de 12- tot 18-jarige leden van de organisatie nog antidepressiva, maar sindsdien zakte dat cijfer sterk. In 2020 kreeg zo nog 1,1 procent van de adolescenten de medicatie voorgeschreven.

Onderzoeker Ludo Vandenthoren schrijft de daling van het aantal jonge gebruikers van antidepressiva deels toe aan een daling in de mate van depressie tijdens het afgelopen decennium. “In 2020 veranderde dat wel door de coronacrisis, maar de gevolgen daarvan zien we nog niet in deze cijfers.” 

De studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen toont wel dat de medicatie niet altijd correct ingezet wordt. Zo wordt voor adolescenten met een depressie enkel fluoxetine aanbevolen, maar verschijnt de medicatie niet in de top drie van de meest voorgeschreven antidepressiva. 

Dat is opvallend, want andere medicatie kan soms voor ernstige bijwerkingen zorgen. De onderzoekers merken daarbij wel op dat antidepressiva ook voor andere angststoornissen voorgeschreven worden, wat een gedeeltelijke verklaring kan zijn voor het lage aantal voorschriften voor fluoxetine. Daarnaast tonen recente studies aan dat andere antidepressiva niet zo schadelijk zijn bij een jonge populatie als eerst gedacht werd.

Veel adolescenten die aangesloten zijn bij de organisatie ­gebruiken de antidepressiva ook te kortstondig. Terwijl de ­Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt om de medicatie zes tot negen maanden lang in te nemen, geeft 62 procent van de jongeren er al na minder zes maanden de brui aan. Een op de vier tieners stopt er zelfs na minder dan een maand al mee. Een mogelijke verklaring daarvoor is volgens Vandenthoren de hoge mate van spontaan herstel bij jongeren.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen willen sterker inzetten op educatie en sensibilisering als preventieve aanpak. Daarnaast benadrukt de instelling dat psychotherapie en counseling de veiligste behandelmethodes voor een depressie zijn. Al zullen er altijd jongeren blijven die meteen antidepressiva nodig hebben.