Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Britse premier Boris Johnson steeds verder in het nauw na nieuwe onthulling in ‘partygate’: politie opent onderzoek

De Britse premier Boris Johnson geraakt steeds meer in nauwe schoentjes.Beeld AP

De Londense politie opent een onderzoek naar alle feestjes en recepties die tijdens de lockdowns op Downing Street 10 hebben plaatsgevonden. Dat heeft hoofdcommissaris Cressida Dick dinsdag bekendgemaakt. De steun voor premier Boris Johnson brokkelt met het uur verder af. 

Het komt niet vaak voor dat een premier onderwerp is van een politieonderzoek, laat staan een zittende premier. Mocht de politie bewijs vinden dat regels zijn overtreden, dan volgen er boetes. Belangrijker is dat dan ook de positie van de premier onhoudbaar wordt. Loyalisten uiten nu al hun twijfels over het aanblijven van de ooit zo populaire premier.

Het politieonderzoek volgt op de jongste onthulling over een korte verjaardagsbijeenkomst voor Boris Johnson in juni 2020. De politie stond al weken onder druk om te kijken naar de feestjescultuur in het hart van de Britse macht, maar het is geen gebruik om lockdownschendingen met terugwerkende kracht te onderzoeken. ‘Partygate’ heeft echter veel woede gewekt omdat talloze Britten tijdens de lockdowns zijn beboet voor de meest triviale inbreuken. 

Boris Johnson zelf stelt dat er geen regels zijn geschonden, maar zal dat nu moeten uitleggen aan de politie. Het ‘partygate’-onderzoek van Sue Gray zal door deze ontwikkeling worden vertraagd.

‘Happy Birthday’

Televisiezender ITV meldde maandagavond dat er op 19 juni 2020 een korte viering van Johnsons verjaardag was geweest op 10 Downing Street. Onder leiding van zijn vrouw Carrie waren dertig medewerkers bijeen gekomen om Happy Birthday te zingen en cake te eten. In die tijd gold de regel dat niet meer dan zes mensen binnenshuis bijeen mochten komen. Volgens sympathisanten van Johnson ging het niet echt om een feest, maar een bijeenkomst van een half uur.

Het nieuwtje kwam wederom uit de koker van Dominic Cummings, de voormalige topadviseur van Johnson die na zijn ontslag eind 2020 er zijn missie van heeft gemaakt om zijn oude baas ten val te brengen. Al bijna een jaar lekt hij nieuwtjes naar journalisten. Nu de coronacrisis in Engeland vrijwel voorbij is, heeft Cummings zijn aanval op Johnson verhard. Bij zijn missie krijgt Cummings, de architect van de brexit-campagne, ironisch genoeg steun van eurogezinde Britten die van Johnson af willen.