Onderwijs wil nieuwe regels: ‘Uitkijken naar haalbare strategie’

© Belga

Het onderwijsveld wil dat enkel nog kinderen die symptomen hebben thuis moeten blijven. Dat is dinsdag afgesproken op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijspartners en de experts.

Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid woensdag om de knoop definitief door te hakken.

De afgelopen dagen nam de roep om een aanpassing van de quarantaineregels in de scholen vanuit het onderwijsveld toe. Meer en meer klassen en scholen moesten namelijk de deuren sluiten, waardoor ook veel niet-positieve leerlingen gedwongen thuis moesten zitten. Volgens een bevraging van de Arteveldehogeschool maandag zou een op de twintig scholen dicht zijn.

Op het onderwijsoverleg werd nu overeenstemming bereikt. Enkel kinderen die besmet zijn en kinderen die symptomen vertonen, zouden nog thuis moeten blijven. De regel dat een klas automatisch sluit bij vier besmettingen zou dan komen te vervallen. Dat moet ervoor zorgen dat klassen en scholen langer open kunnen blijven, al is het uiteindelijk aan de ministers van Volksgezondheid om de knoop door te hakken.

Naast het gemeenschappelijk standpunt omtrent quarantaine, werd er ook beslist dat meerdaagse schooluitstappen opnieuw mogelijk worden vanaf 29 januari. Die beslissing komt er in navolging van de beslissing van het Overlegcomité om vanaf 29 januari dezelfde versoepeling door te voeren binnen de jeugdsector. Daarnaast zijn er ook geen beperkingen meer op het vlak van groepsreizen. ‘Het zou absurd zijn dat je wel op bivak mag met de Chiro, maar niet op reis met school’, zegt Weyts. ‘Bovendien zijn schoolreizen voor sommige leerlingen de enige reizen die ze maken.’

Daarnaast werd ook een ontwerp van een coronabarometer voor het onderwijs besproken. Die zou grotendeels overeenkomen met de federale coronabarometer. Ook in het onderwijs zou er met drie kleurcodes (geel-oranje-rood) worden gewerkt en wordt elke kleur gekoppeld aan een pakket maatregelen omtrent onder meer ventilatie, verluchting en afstand. Dat pakket kan dan eventueel nog verder aangevuld worden, al is het de bedoeling om de regels in het onderwijs niet strenger te maken dan in de brede samenleving.

‘In het onderwijs hebben we reeds in 2020 met een barometer gewerkt: ook toen hadden we verschillende kleurcodes. We hebben toen ook de beperkingen van dit systeem leren kennen’, zegt Weyts. ‘We willen met een nieuwe barometer vooral meer eenvoud brengen in de regels, wat belangrijk is voor directies en leerkrachten. Er komt zo hopelijk iets meer stabiliteit en voorspelbaarheid, al zal het virus zelf altijd onvoorspelbaar blijven.’

Tot slot werd ook het bijkomende attest dat zieke leerkrachten normaliter moeten kunnen voorleggen tijdelijk opgeschort. Dat moet ervoor zorgen dat de huisartsen wat meer ontlast worden.

Het Katholiek Onderwijs is tevreden met het nieuwe voorstel omtrent quarantaines, al waarschuwt topman Lieven Boeve er wel voor dat het aantal gesloten klassen en scholen in eerste instantie nog zal toenemen. ‘We kijken uit naar een haalbare quarantainestrategie op het interministerieel overleg morgen, en een coronabarometer die ervoor zorgt dat de onderwijsmaatregelen in lijn blijven met de maatregelen in de brede samenleving’, aldus Boeve. ‘We moeten er wel vanuit gaan dat de klas- en schoolsluitingen ook de komende periode zullen toenemen. Niet alleen door quarantainemaatregelen, maar ook door het blijvend grote aantal besmettingen op school en in de samenleving.’

Ook het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap staat achter het nieuwe voorstel omtrent quarantaines. “De huidige maatregelen zijn noch werkbaar voor scholen, noch zinvol in het beheersen van de epidemie”, zegt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. “Het beperken van de quarantaines zal ertoe leiden dat heel wat leerlingen naar school kunnen in plaats van gezond thuis te zitten.” Ook Pelleriaux benadrukt echter dat met de nieuwe strategie lang nog niet alle problemen van de baan zijn. Daarom pleit hij voor bijkomende middelen voor de aankoop van zelftesten of om de testen via de scholen te verdelen. “Eén of meerdere zelftesten per week voor meerdere kinderen weegt voor heel wat gezinnen financieel door”, aldus Pelleriaux.

Onderwijscentrale COV (Christelijk Onderwijzersverbond) is tevreden dat de vakbonden werden geconsulteerd voordat de beslissing werd genomen. COV roept scholen en ouders voorts op om zich aan de regels omtrent quarantaine en ventilatie te houden. Enkel zo kunnen scholen opengehouden worden, klinkt het.

Geert Molenberghs: ‘Onderwijsregels waren niet meer vol te houden’

“Dit zat er aan te komen, de regels in het onderwijs waren niet meer vol te houden.” Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) nu de onderwijssector vraagt de quarantaineregels te versoepelen. Molenberghs hamert erop tests en zelftests zo veel mogelijk te blijven gebruiken.

“Met het testbeleid zagen we een gelijkaardig fenomeen: als de testcapaciteit en de huisartsen niet konden volgen, hebben we ook moeten schakelen’, zegt biostatisticus Molenberghs. ‘De regels in het onderwijs waren niet meer vol te houden.” Om te zorgen dat er geen sterkere stijging van het aantal besmettingen aankomt, is het belangrijk de kinderen die besmet zijn ook effectief thuis te houden, zegt Molenberghs. “Het is dan ook geen goed idee om bijvoorbeeld de grootouders op de kinderen te laten passen. Maar kinderen die negatief zijn kunnen best gewoon naar school gaan.”

Er moet ook verder worden gebruik gemaakt van zelftests voor kinderen, vindt Molenberghs. “Zelftests hebben reeds hun plaats gevonden in het onderwijs, maar het kan nog beter. Communicatie kan hier best nog meer op inzetten.” Volgens de biostatisticus zit de piek van de vijfde golf er overigens aan te komen.

Het gemiddelde aantal dagelijkse bevestigde besmettingen schurkt op dit moment tegen de 50.000 aan. Molenberghs schat dat het werkelijke aantal echter vier à vijf keer hoger ligt, en dus op 200.000 à 300.000 komt. “Zo heeft een grote fractie van de bevolking binnen enkele weken een besmetting doorgemaakt, zonder ziek of zwaar ziek te zijn.”

Partner Content