Direct naar artikelinhoud
InterviewThomas Vanderveken

Thomas Vanderveken: ‘Zelfs mijn moeder belde me over die deepfakevideo: ‘Zeg, je mag me wel op de hoogte houden, hè maat!’’

Thomas Vanderveken: ‘Zelfs mijn moeder belde me over die deepfakevideo: ‘Zeg, je mag me wel op de hoogte houden, hè maat!’’
Beeld Joel Hoylaerts / Photo news

Een onontbeerlijk ingrediënt van het succesrecept van Factcheckers (iedere week meer dan 1.200.000 kijkers!) is dat Britt Vanmarsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken, het factcheckende triumviraat in kwestie, eigen lijf en leden in de strijd werpen om de Waarheid te achterhalen. Voor een item over deepfakevideo’s, te zien in de aflevering van vanavond, blikte Vanderveken dan ook een filmpje in met een valse Van Looveren in de hoofdrol, en deed die hetzelfde met een al even fake Vanderveken als protagonist.

Thomas Vanderveken: “Ik vertrouwde erop dat Jan me geen al te gekke dingen zou laten doen of zeggen – vice versa was dat ook zo – maar ik moet toegeven dat ik toch wel enigszins nerveus was. Enfin, het viel mee: hij had een filmpje gemaakt waarin ik aankondig dat ik de politiek inga.”

Ik heb het op de sociale media zien voorbijkomen: overdreven overtuigend vond ik het niet.

“Veel mensen hadden meteen door dat het fake was. Maar ik stond er toch van versteld hoeveel mensen, en vooral ook wélke, er met open ogen ingetuind zijn: het werd door enkele niet nader genoemde kranten en websites prompt als een nieuwsfeit gebracht, en meerdere politici hebben me gebeld met de vraag voor welke partij ik dan wel niet gekozen had. Zelfs mijn moeder belde me: ‘Zeg, je mag me wel op de hoogte houden, hè maat!’ Ze had het filmpje zelf niet gezien – dan zou ze onmiddellijk door hebben gehad dat het namaak was – maar had van haar vriendinnen vernomen dat ik de politiek in ging.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Thomas Vanderveken (@thomasvanderveken) op

‘Deepfakes kunnen op termijn de samenleving ontwrichten’, concludeerde de universiteit van Tilburg vorige week nog na een diepgravend onderzoek. Zal het zo’n vaart lopen, denk je?

“Goh. Ik had onlangs Tom Lenaerts te gast in Alleen Elvis blijft bestaan, en hij had een fragment meegebracht uit een documentaire over lgbtqi+-mensen in ex-Oostbloklanden. Op een bepaald moment in die docu ontvlucht één van die mensen zijn land, en kan hij uitkomen voor zijn geaardheid. Ineens verandert zijn gezicht, en zie je dat je de hele tijd naar iemand anders hebt zitten kijken. Tom heeft dat fragment niet kunnen laten zien in de aflevering, maar we hebben het er achteraf wel over gehad. Hij maakt zich zorgen, vertelde hij, dat het niet lang meer zal duren voordat we bewegend beeld niet meer zullen kunnen geloven.

“Anderzijds heb ik ook met Chris Umé gesproken, de man die tekende voor het beruchte TikTok-filmpje met een gedeepfakete Tom Cruise waar de hele wereld ingelopen is, en die ook onze deepfakes voor z’n rekening heeft genomen. Hij is veel minder bang voor de mogelijk negatieve implicaties, en ziet vooral nieuwe mogelijkheden voor de game- en filmwereld. Zelf ben ik ook niet zo’n doemdenker: ik geloof niet dat deepfake de wereld kapot zal maken.”

Nu dan, de hamvraag: zou je ooit daadwerkelijk in de politiek stappen?

“Ik ben al weleens gepolst, en politiek interesseert me enorm, maar op dit moment is het niet aan de orde. Damn, ik klink al als een politicus!”

Factcheckers: Deepfake, vanavond om 20.40 uur op Eén.

© Humo