©  IF

Zowat 150 actievoerders verzetten zich tegen besparingen bij UGent

Een 150-tal actievoerders zijn dinsdagnamiddag verzameld aan het rectoraat van de Gentse universiteit om zich te verzetten tegen de toekomstplannen van de universitaire leiding. Die wil zich toeleggen op een aantal kerntaken en zoekt daarom naar alternatieve uitbaters voor de kinderdagverblijven. Ook het restaurant in Het Pand wordt stopgezet en een uitbesteding van transport- en uitleendiensten wordt onderzocht.

jvh
Bron: BELGA

De universiteit streeft met de plannen naar een evenwichtige begroting en rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe benadrukken dat de oefening met respect voor het sociaal overleg en de huidige werknemers zal gebeuren. Maar de vakbonden aan de UGent mobiliseren al weken tegen de plannen en halen de beslissing rond de kinderdagverblijven aan als symbool voor de onvrede. Dinsdag trokken de personeelsleden van de dagverblijven naar het rectoraat, geflankeerd door enkele ouders.

 ©  IF

“We denken dat er zeker en vast zaken kunnen veranderen aan de universiteit. Maar als we efficiënter moeten werken, betekent dat vooral het verhogen van de kwaliteit en de dienstverlening en het verlagen van de werkdruk”, zegt ACOD’er Tim Joosen namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. “We wensen geen hervormingen die als doel hebben om mensen te ontslaan, te privatiseren en deze universiteit kouder en asocialer te maken.”

Het rectoraat sprak eerder zijn onvrede uit over wat het “desinformatie” vanwege de bonden noemt. Voor de twee kinderdagverblijven in eigen beheer (De Sterre en Corneel Heymans) zoekt de universiteit een uitbesteding van de dienstverlening. Maar de universiteit kijkt niet enkel naar private partners maar bijvoorbeeld ook naar de stad Gent als potentieel mogelijke overnemer.

 ©  IF

Diensten die de UGent wil uitbesteden zouden niet naar enkel op basis van prijszetting aan externe aanbieders worden toevertrouwd. “Ook kwaliteit van de dienstverlening, arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en andere aspecten zullen belangrijke aandachtspunten zijn”, klinkt het.

Toch lijken de acties aan de UGent nog lang niet afgelopen. De bonden verzetten zich ook tegen een aanpassing van het inschrijvingsgeld voor doctoraatsstudenten, de prijzen in de studentenrestaurants en een aanpassing in de hospitalisatieverzekering. 

Op 23 februari volgt een betoging waar de bonden hopen op een duizendtal deelnemers.

 ©  IF

 ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer