©  carlo coppejans

Als zelfs de voorzitter zich komt moeien: puntenverlies komt hard aan bij Antwerp

Die komt hard aan. Na een zes op zes leek Antwerp zich stilaan ontpoppen tot een van de voornaamste uitdagers van leider Union. Maar tegen STVV leed de Great Old voor het eerst dit kalenderjaar onverwacht en vermijdbaar puntenverlies (1-1). Dat er dinsdagavond stevig gevloekt is op de Bosuil. Niet in het minst door de voorzitter.

Yanko Beeckman en Diederik Geypen

LEES OOK. COMMENTAAR. “En of Paul Gheysens gelijk heeft dat hij razend is na zo’n draak”

Een raar sfeertje op de Bosuil na het gelijkspel tegen Sint-Truiden. Zelfs Paul Gheysens komt na de wedstrijd langs in de kleedkamer van zijn Antwerp. Niet van zijn gewoonte. Een luide, West-Vlaamse vloek volgt wanneer hij opnieuw buitenwandelt. Daarna kan je ter hoogte van de kleedkamer nog minutenlang een speld horen vallen. Dat het puntenverlies tegen STVV hard is aangekomen, mag duidelijk zijn.

Radja Nainggolan kan het bezoekje van de voorzitter wel appreciëren. “Ik denk dat het terecht was”, aldus Il Ninja, die zich tijdens de match geregeld druk maakte in zijn ploegmaats, maar zelf ook niet zijn beste match kende. “De voorzitter heeft de dingen gezegd die moesten gezegd worden, zo simpel is dat. Hij heeft zich boos gemaakt, maar of dat nu de trainer, de voorzitter of de directeur is, eender wie, het was vandaag gewoon teleurstellend. Dat mag gezegd worden.”

Brian Priske was na de wedstrijd eveneens scherp voor zijn ploeg. “Ik ben heel ontgoocheld”, vertelde de Deen op de persconferentie na de match, lichtjes aangeslagen. “Dit is geen goed resultaat en ook gewoon geen goeie prestatie. Er waren vandaag te veel spelers onder hun niveau. We speelden veel te traag, leden te veel balverlies en er werd amper vooruit gespeeld. Nee, het was echt niet goed vandaag. Zeker niet in de eerste helft.”

 ©  Dick Demey

Antwerp kwam iets voorbij het halfuur wel gevleid op voorsprong, met dank aan een knappe treffer van Balikwisha. Iedereen verwachtte dat Antwerp scherper uit de kleedkamer zou komen en de zege in de tweede helft zou veiligstellen. Maar ook na rust toonden de mannen van Priske zich veel te plat. Hoe kan dat?

“Dat is een uitstekende vraag”, vindt ook de coach. “Ik ben ook niet content met het begin van de tweede helft. We lijken de controle over de wedstrijd te hebben, maar lijden uit het niks balverlies en kijken zo tegen een onverwachte tegengoal aan. En dan wordt het natuurlijk moeilijk. We krijgen ook nog eens een goal tegen op een hoekschop. We hadden nochtans op voorhand gezegd dat ze vaak naar de eerste paal komen.” Zucht.

“Als grote ploeg kan je je dit niet permitteren”

Nainggolan verwoordde het iets scherper. “Zelfs als je een kutmatch speelt, moet je de concentratie bewaren op stilstaande fases”, aldus de Antwerpenaar. “Die mannen scoren uit een corner die ze al vijf keer op dezelfde manier hadden gegeven. En toch trapten we er vijf keer in. Opnieuw een goal op een stilstaande fase. Als grote ploeg kan je je dat niet permitteren.”

Antwerp leek zich de voorbije weken te ontpoppen tot een van de voornaamste uitdagers van leider Union. Maar met het puntenverlies tegen STVV laat de Great Old een kans liggen om opnieuw een goeie zaak te doen in het klassement, zeker gezien het onderlinge duel tussen Club Brugge en Union donderdagavond.

“Dit zijn de wedstrijden die je moet winnen”, beseft ook Nainggolan. “En dat deden we niet. Het is nog een lange strijd, met veel wedstrijden kort op elkaar. Er was een klein kloofje, dat kan nu langs onder opnieuw een beetje gedicht worden.”

Als Antwerp die kloof niet nog kleiner wil laten worden, moet het zondag gaan winnen op bezoek bij AA Gent, een rechtstreekse concurrent. Dat weet Brian Priske ook. “Ja, dit puntenverlies doet pijn. Niemand op Antwerp is vandaag tevreden. Ik ben ontgoocheld, de spelers zijn ontgoocheld. Maar nu moeten we proberen om deze wedstrijd zo snel mogelijk te vergeten en vooruitkijken naar de match van zondag.”

MEER OVER Royal Antwerp FC