© ATV

Milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse overheid, OVAM en Lantis in dossier van PFOS-vervuiling: “Mensenrechten geschonden”

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt dagvaarden de Vlaamse overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Lantis (de bouwheer van de Oosterweel) in het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht. Volgens de klagers heeft de overheid verzuimd de bevolking te informeren en verzaakte ze aan haar zorg- en informatieplicht. “Daardoor zijn mensenrechten geschonden”, klinkt het.

mtm
Bron: Belga

LEES OOK. Lantis raamt sanering van PFOS-vervuiling op 190 miljoen euro

De organisaties verwijzen in een persbericht onder andere naar het rapport van professor toxicologie Jan Tytgat over de kwestie. Dat werd op 6 oktober 2017 afgeleverd en verstuurd naar Lantis, OVAM en verschillende bevoegde kabinetten.

“Ondanks de alarmerende waarschuwingen en aanbevelingen in het rapport, besloten de verschillende overheidsinstanties en de toenmalige regering er niets mee te doen”, hekelen de organisaties. Volgens hen bracht dat de gezondheid van burgers nodeloos langer in gevaar. Ze klagen aan dat pas in de zomer van 2021, onder grote politieke druk de veiligheidsmaatregelen werden uitgevoerd die in 2017 al waren voorgesteld.

Bioboeren

Opvallend is ook de ondertekening van de klacht door BioForum, de Belgische vereniging van bioboeren. “Een startende bioteler zou nooit beginnen boeren in een gebied met door PFOS vervuilde grond”, zegt Esmeralda Borgo van BioForum. “Consumenten kiezen ook net voor bio omdat ze erop vertrouwen dat de bioboer werkt volgens het voorzorgsprincipe en dus geen onnodige risico’s neemt ten koste van mens of milieu.”

Veel bioboeren werden rechtstreeks getroffen door de PFOS-vervuiling. Veel van hun geteelde groenten en fruit waren plots niet meer geschikt voor consumptie. “Naast materiële schade lijden we ook imagoschade”, benadrukt Borgo. “Als de overheid sneller en beter had gecommuniceerd, hadden we de schade mogelijk kunnen beperken.”

Eén euro schadevergoeding

“Eén van de grootste problemen in dit dossier is het gebrek aan communicatie”, zeggen de organisaties. Zo was het rapport Tytgat bijvoorbeeld niet publiek terwijl het dat wel had moeten zijn.” Met de dagvaarding en een symbolische euro schadevergoeding willen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt de overheid aanzetten tot een actieve informatieplicht. “Rapporten, publicaties, lopende initiatieven en onderzoeken zouden allemaal op een proactieve manier moeten verspreid worden naar de burger”, klinkt het.

“De keuze om de PFOS-vervuiling in de doofpot te houden moeten worden rechtgezet. Maar even belangrijk: onze overheden moeten extra checks en balances inbouwen om dit soort bedrog van burgers in de toekomst te vermijden”, besluiten ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen