Archieffoto
PCR

102 Vlaamse scholen zijn volledig dicht door coronabesmettingen

Er zijn op dit moment 102 scholen in Vlaanderen dicht door corona: 67 secundaire scholen en 35 scholen in het basisonderwijs. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement. Dat is een heel sterke stijging, want vorige week was er nog sprake van 19 gesloten scholen.

"Het virus raast door de samenleving en ook door het onderwijs", zo zei minister Weyts vanmiddag in het Vlaams Parlement. Volgens de N-VA-minister zijn de 102 scholen gesloten "ofwel omdat de veiligheid in het gedrang komt door het aantal besmettingen of omdat de onderwijskwaliteit in het gedrang komt".  In de praktijk betekent dit dat er geen contactonderwijs meer kan worden gegeven, wel kan er nog afstandsonderwijs worden gegeven. 

Het aantal scholen dat de poorten noodgedwongen moet sluiten stijgt pijlsnel: vorig week waren nog "maar" 19 scholen dicht. Nu zitten we dus al boven de 100. Ter  vergelijking: bij de vorige piek, eind vorig jaar, waren er 150 van de bijna 4.000 scholen gesloten. Meer gedetailleerde cijfers zijn voorlopig niet gecommuniceerd. Normaal gezien worden die om de twee weken online gezet op de website van de overheid.  

Om nog meer schoolsluitingen te vermijden, is vandaag beslist om de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen. Zo moeten klassen niet meer in quarantaine als er 4 leerlingen besmet zijn. Verder mogen in het basisonderwijs leerlingen van wie ouders, broers of zussen besmet zijn – en die zelf geen symptomen vertonen – naar school. Een zelftest is wel sterk aanbevolen.

Bekijk hier de uiteenzetting van minister Weyts in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen