David Talukdar

Coronablog - Groen licht van EMA voor coronapil Pfizer, Marokko gaat luchtruim heropenen

De omikronvariant domineert ons land: 96,5 procent van alle besmettingen die vandaag plaatsvinden, gebeuren met omikron. Intussen keurt het Europees Geneesmiddelenbureau het gebruik van de coronapil van Pfizer goed. En Marokko gaat binnenkort weer passsagiersvluchten toelaten. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Na twee maanden stelt Marokko luchtruim binnenkort opnieuw open

Na meer dan twee maanden gaat Marokko vanaf 7 februari zijn luchtruim opnieuw openstellen voor vluchten van en naar het land. Dat heeft de regering vandaag laten weten aan het officiële agentschap MAP. De grenzen van het land zijn sinds 29 november gesloten vanwege de uitbraak van de omikronvariant.

Europees Geneesmiddelenbureau keurt gebruik van coronapil van Pfizer goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA geeft groen licht voor de inzet van Paxlovid, de coronapil van Pfizer. Midden december had het EMA al goedkeuring gegeven voor het gebruik van het medicijn in noodgevallen. Nu krijgt Paxlovid een voorwaardelijke toelating voor de brede markt. De Europese Commissie moet het advies nog officialiseren.

Als je meer wil weten over de verschillende coronageneesmiddelen die op de markt worden gebracht, kan je hier terecht:

Ruim 64.000 geregistreerde besmettingen op één dag in Nederland

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn in Nederland 64.602 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een van de hoogste aantallen ooit. Twee dagen geleden waren er zo'n 65.000 positieve tests.

Het is niet bekend hoeveel besmettingen in werkelijkheid zijn bevestigd. Er is al ruim een week een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teller stond gisteren op 78.000 gemiste uitslagen in een periode van negen dagen. Sinds vandaag geeft het RIVM niet meer elke dag een update.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 411.156 positieve tests. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt dat weektotaal boven de 400.000 uit. Maar met de nog niet geregistreerde positieve tests erbij, komt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk in de buurt van een half miljoen.

Het aantal meldingen van sterfgevallen kruipt heel langzaam omhoog. Gisteren kreeg het RIVM bericht dat veertien mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 67 sterfgevallen geregistreerd, het hoogste niveau in bijna twee weken tijd.

Europese gezondheidsdienst (ECDC) waarschuwt voor meer omikrongevallen bij ouderen

De omikronvariant van het coronavirus ging tot nu toe vooral rond onder jongeren en jonge volwassenen, maar het aantal besmettingen onder ouderen begint nu ook toe te nemen. Daardoor kunnen de komende tijd meer mensen ernstige klachten oplopen. Ook het aantal sterfgevallen, dat de laatste tijd relatief laag blijft, zou daardoor kunnen stijgen. Daarvoor waarschuwt het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC).

Volgens de organisatie verloopt de omikrongolf tot nu toe relatief mild. Het aantal positieve tests ligt vier keer zo hoog als bij de hoogste pieken eerder, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt juist lager. Dat heeft deels te maken met de variant zelf en deels met vaccinatie.

Toch is het aantal boosterprikken "minder dan optimaal", aldus de dienst. In de meeste Europese landen heeft minder dan 60 procent van de volwassenen een booster ontvangen. Hoe lager de opkomst, hoe groter de 'ziektelast', aldus het ECDC. Ook landen waar veel mensen geboosterd zijn, kunnen flinke last hebben van omikron, doordat mensen niet naar hun werk kunnen komen en niet naar school kunnen gaan.

De Europese gezondheidsdienst verwacht dat het coronavirus over een tijdje "op een beheersbaar niveau" zal blijven, maar voorlopig is er nog steeds sprake van een pandemie.

500 miljoen vaccins dreigen in de vuilnisbak te belanden

De rijke landen schenken massaal vaccindosissen aan arme landen nu ze er zelf genoeg hebben, maar zo eenvoudig is het niet: naar schatting 500 miljoen dosissen dreigen nu in de vuilnisbak te belanden omdat ze bijna vervallen zijn. De arme landen vragen meer voorspelbaarheid om het allemaal georganiseerd te krijgen, en Zuid-Afrika werkt zelf naarstig voort aan een eigen mRNA-vaccin om minder afhankelijk te worden. "De armere landen moeten dringend minder afhankelijk worden."

Kritiek op verschil in quarantaineregels tussen wel en niet-gevaccineerde tieners

Er groeit kritiek op de regel dat niet-gevaccineerde leerlingen niet naar de middelbare school mogen als er in hun gezin iemand besmet is met het coronavirus. Deze regel, die onderscheid maakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde tieners, is niet nieuw, maar Vlaams Belang had gehoopt dat het onderscheid zou verdwijnen. "Er wordt 10 dagen leerrecht afgepakt", zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers.

96,5 procent van besmettingen in ons land gebeurt met omikron

De omikronvariant domineert ons land: 96,5 procent van alle besmettingen die vandaag plaatsvinden, gebeuren met omikron. 94,4 procent daarvan met de 'originele' omikronvariant BA.1, 2,1 procent met 'subvariant' BA.2. Dat tweet viroloog Marc Van Ranst.

"BA.2 lijkt te stijgen in gans Europa, en zal dus wellicht wat besmettelijker zijn dan BA.1.", aldus Van Ranst. "Op het eerste zicht is BA.2 qua ziektemakend vermogen gelijkaardig aan BA.1, maar we volgen het op."

De deltavariant is nog niet volledig het land uit: 3,3 procent van de coronabesmettingen zijn nog steeds het gevolg van delta.

Hier lees je meer over de nieuwe coronatelg BA.2:

Verschillende jongeren onder 18 kregen per vergissing boosterprik van ziekenhuis in Brussel

In het Valida ziekenhuis in Sint-Agatha-Berchem heeft een moeder bij haar kinderen van 12 en 15 jaar een boosterprik laten zetten. De mama was verbaasd dat het ziekenhuis dat toeliet want de minister heeft nog geen goedkeuring gegeven voor boosterprikken bij jongeren onder de 18. 

Avelgemse leerlingen in onzekerheid over skireis naar Italië

De tijd dringt voor de zesdejaars van het college in Avelgem. Ze willen volgende maand op skireis in Italië. Om dat land binnen te mogen, moeten ze hun boosterprik al hebben gekregen. "Zodra de boosterprik wordt toegestaan aan 12- tot 17-jarigen, zullen de vaccinatiecentra van Zwevegem en Waregem voorbereid zijn", zegt burgemeester Lut Deseyn (gbA – Gemeentebelangen). Garanties zijn er niet. 

Café Du Pont in Maasmechelen gaat Nederlanders missen

In café Hotel Du Pont op de Pauwengraaf in Maasmechelen zijn de coronaversoepelingen in Nederland niet onopgemerkt voorbij gegaan. Sinds de horeca bij onze noorderburen op 19 december op slot ging, zochten veel Nederlanders ontspanning op in de grensgebieden. “Het is hier plots een pak rustiger, maar we gunnen onze buitenlandse collega’s absoluut hun heropening”, zegt uitbater Julia Abramidis.

Meest gelezen