Staatssecretaris Mahdi gaat nieuwe poging doen om "haatprediker" land uit te krijgen: "Bedreiging voor onze veiligheid"

De Dienst Vreemdelingenzaken wil een islamitische "haatprediker" het land uit, maar stuit op een njet van de rechter van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die vindt het dossier te licht. Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wil nu een nieuwe poging ondernemen. "Want dit soort figuren hoort niet thuis in onze samenleving".

De Dienst Vreemdelingenzaken wil Abdallah Ouahbour uitzetten naar Marokko. Ouahbour is een in België geboren Marokkaan (met minderjarige kinderen), maar zou ook een voorman zijn van de zogenoemde Groep van  Maaseik.

In die hoedanigheid zou hij betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Casablanca van 2003 - met 33 doden - en het ronselen van Syriëstrijders in ons land. Hoe dan ook zou de man banden onderhouden met salafistische organisaties en er extreme ideeën op na houden.

De staatsveiligheid omschrijft Ouahbour als een "haatprediker" en volgens Mahdi is het een man die een "gevaar voor onze veiligheid en onze samenleving" inhoudt.

"Wanneer de veiligheidsdiensten mij zeggen dat deze man een bedreiging is voor onze veiligheid, dan heb ik maar één beslissing te nemen en dat is ervoor zorgen dat deze man hier niet kan blijven", zegt de staatssecretaris in "De afspraak".

Bekijk het volledige gesprek met staatssecretaris Sammy Mahdi in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Voorlopig lukt het niet om Ouahbour uit te wijzen naar Marokko. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vindt het dossier te licht, de beschuldigingen te algemeen en houdt de uitzetting tegen.

Mahdi wijst erop dat rechters vaak geen toegang hebben tot geclassificeerde informatie van de veiligheidsdiensten. Hij wil nu een nieuwe poging ondernemen, en een nieuw dossier laten opstarten om Ouahbour uit te wijzen. "Ik geef het niet op. We zullen een nieuw dossier opstarten en de rechter proberen te overtuigen."

Zijn er fouten gemaakt bij de eerste poging tot uitzetting? Nee, denkt Mahdi. "We zullen er het maximale uithalen en met Justitie bekijken hoe we de rechter inzage in alle elementen kunnen geven. Ik zal er alles aan doen opdat dergelijke figuren niet langer op ons grondgebied verblijven."

Terugkeerakkoorden

Maar er is nog een ander probleem: om iemand uit te wijzen moet er een akkoord zijn met het land van herkomst, in dit geval Marokko. En dat is niet het geval. 

Zo is er de situatie van Malika El Aroud, "de zwarte weduwe van de Jihad". Ons land wou haar uitwijzen naar Marokko nadat ze haar celstraf had uitgezeten, maar krijgt geen medewerking. En dus is ze nu vrij.

"Dat probleem sleept al decennia aan", zegt Mahdi. "Ik moet Marokko proberen te verplichten." Maar dat zal volgens hem enkel lukken als er een gezamenlijke aanpak komt op Europees niveau en landen ook sancties riskeren als ze niet meewerken.

In een reactie wijst Abdallah Ouabour erop dat het Hof van Beroep van Bergen in oktober 2020 de strafvervolgingen tegen hem onontvankelijk heeft verklaard omdat de zaak gebaseerd was op bekentenissen die door foltering waren verkregen. Het Hof van Beroep van Bergen oordeelde namelijk in oktober 2020 dat er een onherstelbare inbreuk was op het recht op een eerlijk proces, waardoor hij eigenlijk jarenlang (tot in 2010) onrechtmatig in de gevangenis heeft gezeten in België. Er bestaat volgens hem vandaag geen enkele gerechtelijke beslissing die bevestigt dat hij lid zou zijn van enige terroristische groepering zoals de “GICM” of de "Groep van Maaseik", evenmin een nationale of internationale gerechtelijke beslissing die bevestigt dat de “GICM” verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen in Madrid of Casablanca. Hij stelt dat hij tot op vandaag een blanco strafblad heeft en dat hij niet vervolgd wordt door de Belgische autoriteiten voor enige deelname aan eender welke terroristische aanslag in België of in het buitenland. Dat is volgens Abdallah Ouabour ook de reden waarom de 12 rechters van de Raad voor de vreemdelingenbetwistingen de beslissing hebben genomen de uitzetting tegen te houden. Abdallah Ouabour betreurt dat staatssecretairs Mahdi zijn individuele zaak in de media heeft gebracht met uitspraken die volgens hem niet correct en onvolledig zijn.

Meest gelezen