Directeur Danny Coremans zag zich genoodzaakt aan de alarmbel te trekken. © DBG

Militairen moeten bijspringen in woonzorgcentrum: “Te veel zieken om werking nog langer draaiende te houden”

Zemst -

Door een stijgend aantal coronabesmettingen bij bewoners én personeel moet het leger bijspringen in woon-zorgcentrum Zonnesteen in Zemst. Het gaat in totaal om vier personeelsleden van Defensie die eerstdaags zullen worden ingezet.

Dimitri Berlanger

De voorbije dagen kreeg WZC Zonnesteen in Zemst te maken met 18 besmette bewoners en uitvallende personeelsleden. Er werd snel ingegrepen om een verdere interne verspreiding van het virus in te dijken.

“We voerden heel wat sneltesten uit en hebben onze bewoners in quarantaine op hun kamer geplaatst”, vertelt Danny Coremans, directeur van het centrum. “Maar ook verschillende personeelsleden vielen uit. Om onze werking draaiende te kunnen houden, zochten we in verschillende richtingen naar bijkomende hulp, maar helaas zonder resultaat. Zowat overal kampt men met een tekort aan mensen door het grote aantal besmettingen. Daarom trok ik aan de alarmbel bij burgemeester Geerinckx. Samen met de gemeentelijke crisiscel zette zij meteen de procedure voor bijkomende ondersteuning in gang.”

Na een gunstig advies van de federale overheidsdienst volksgezondheid, werd besloten eerstdaags vier personeelsleden van het leger in te zetten. De hulp van Defensie zal zich voornamelijk richten op logistieke taken. Zo ondersteunen de militairen bij het bedelen van maaltijden, de transfers van bewoners, het opmaken van bedden, de afwas, het verdelen van zorgmateriaal enzovoort. De zorgtaken kunnen nog steeds opgevangen worden met het eigen personeel.

Op de tanden bijten

“In zo’n situatie moet je snel schakelen”, zegt burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA). “Vanuit het WZC werd al het nodige gedaan op het juiste moment. Vervolgens bewees onze gemeentelijke crisiscel goed en vlot te werken, met als resultaat op korte termijn effectieve hulp in WZC Zonnesteen.”

Gemeente Zemst bevindt zich momenteel in alarmfase wat betreft het aantal besmettingen. “De enige optie nu is op de tanden bijten”, voegt Geerinckx nog toe. “Organisatoren van activiteiten raden we aan om ofwel uit te stellen of indien mogelijk te digitaliseren. En ik wil ook al onze inwoners nog eens oproepen om voorzichtig te blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER