De werken aan de Dampoort in Gent liepen al enkele maanden vertraging op, maar de einddatum blijft voorlopig overeind.

Oude riolering en personeelsuitval vertragen werken aan Dampoort in Gent, maar einddatum blijft overeind

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat deze zomer extra werkkrachten inzetten om de werken aan de Dampoort in Gent op tijd af te ronden. Momenteel zit de aannemer enkele maanden achter op schema door onvoorziene omstandigheden. Zo gooit een 100 jaar oude riolering roet in het eten en is er personeelsuitval door corona. 

Sinds november zitten de werken aan de Dampoort in de derde en meest ingrijpende fase. De volgende fase zou normaal in mei ingaan, maar die deadline is nu verschoven naar augustus. Zo meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. De verkeerssituatie blijft hierdoor nog tot het einde van de zomer zoals ze nu is, met uitzondering van de Koopvaardijlaan waar midden februari rioleringswerken starten. Sommige omwonenden hebben schade door de werken. Volgens de stad stappen ze best naar hun verzekeraar om die te vergoeden.

Huidige situatie nog tot en met augustus

"We hebben al verschillende tegenslagen gekend. Zo vielen er meerdere werknemers uit door corona", vertelt Jef Schoenmaekers, woordvoerder voor het Agentschap Wegen en Verkeer. "We werken met gespecialiseerde firma’s en gespecialiseerd personeel. Die vervang je niet zo maar en dat laat zich voelen op de werf."

Omdat de oude riolering in dienst moet blijven tot de nieuwe af is, moeten we omzichtig te werk gaan

Jef Schoenmaekers, Agentschap Wegen en Verkeer

Oude riool moet nu toch weg

Hierdoor liepen verschillende acties - van duikwerken over persingen tot boorwerken - vertraging op. Naast de personeelsuitval, gooit ook een 100 jaar oude, gemetste riolering roet in het eten. "Die ligt veel minder diep dan op de plannen stond aangegegeven en is in slechte staat" gaat Schoenmaekers verder. "Daarom zijn we gedwongen om de oude structuren volledig open te breken. Dat was niet voorzien in de oorspronkelijke planning. Omdat de oude riolering in dienst moet blijven tot de nieuwe af is, moeten we omzichtig te werk gaan."

Ook niet alle nutsvoorziening - bijvoorbeeld elektriciteit-, telecommunicatie- en gasleidingen - stonden aangegeven op de plannen van de werfzone. Hierdoor moesten enkele leidingen verplaatst worden of opnieuw worden aangelegd. "Dat zijn dan eerder kleine hindernissen, maar veel kleine vertragingen wegen ook door", stipt Schoenmaekers aan. 

we hopen op een betere gezondheidssituatie in de zomer. Bovendien is het dan langer licht en kunnen we langer werken

Jef Schoenmaekers, Agentschap Wegen en Verkeer

Finale deadline houdt stand

De finale deadline van het project blijft voorlopig overeind. Zo worden er deze zomer extra shiften gecreëerd om de verloren tijd in te halen. "We mikken nog steeds op het voorjaar van 2023. Er zijn natuurlijk enkele factoren waar we geen invloed op hebben, maar we hopen op een betere gezondheidssituatie in de zomer. Bovendien is het dan langer licht en kunnen we langer werken."

Meest gelezen