Direct naar artikelinhoud
NieuwsTechnologie

‘Potentieel winstgevender dan auto-industrie’: Elon Musk verschuift focus naar Tesla-robot

‘Potentieel winstgevender dan auto-industrie’: Elon Musk verschuift focus naar Tesla-robot
Beeld rv

De mensachtige robot die Tesla vijf maanden geleden voor het eerst presenteerde, wordt het belangrijkste product waar de autofabrikant dit jaar aan werkt, aldus CEO Elon Musk. De robot heeft volgens hem het potentieel om winstgevender te worden dan wagens.

De ‘Technoking of Tesla’ heeft aan investeerders laten weten dat zijn robotplannen “het potentieel hebben om mettertijd belangrijker te worden dan de auto-industrie”. Musk stelde zijn plannen voor de robot in kwestie, Optimus genaamd, vorig jaar voor het eerst voor tijdens een evenement van het bedrijf.

Optimus krijgt een zwart-wit androgyn silhouet en moet verschillende taken overnemen waarin mensen geen zin hebben, die saai zijn of gevaarlijk. Volgens Musk is het de bedoeling om de robot eerst in te zetten in Tesla-fabrieken om onder meer auto-onderdelen te verplaatsen.

Op termijn zou de robot, die ongeveer 1,80 meter lang is en een scherm als ‘gezicht’ zal hebben, volgens de Tesla-baas zelfs het tekort aan arbeidskrachten kunnen opvangen. Tegen het eind van dit jaar zou er een eerste prototype gereed moeten zijn.

Lees ook

In de seks van de toekomst zijn mensachtige robots beter in seks dan de mens zelf: ‘Die opmars is niet meer te stoppen’

Insiders en specialisten getuigen over hoe Tesla, onder impuls van Elon Musk, de zelfrijdende capaciteiten van zijn auto’s overdreef

Is de zelfrijdende auto wel veilig? ‘Als er ongelukken gebeuren, is dat meestal nog door menselijke fouten’

Obstakels

Verschillende experts zijn echter sceptisch over de plannen van Musk. Zo zegt de Britse robotica-professor Tony Prescott (Universiteit van Sheffield) dat Tesla nog heel wat obstakels moet overwinnen om een dergelijke robot op de markt te brengen.

“Als hij in een fabriek wordt gebruikt, dan is een robot op wielen veel gemakkelijker te bouwen en heeft hij geen evenwichtsproblemen”, zei Prescott aan de BBC. “Maar dan zou hij niet humanoïde zijn. Tesla-auto’s zijn robots, maar ze zijn veel eenvoudiger. Met deze robot beginnen ze vanaf nul.”

Bovendien zal Musk ook heel wat huidige en potentiële klanten teleurstellen met zijn nieuwe focus op robotica. De Tesla-baas liet gisteren aan investeerders namelijk weten dat het bedrijf dit jaar geen nieuwe automodellen zal introduceren.

Het niet de eerste keer dat Musk ambitieuze beloften maakt. In 2019 zei hij nog dat Tesla tegen eind 2020 een miljoen robottaxi’s op de weg zou hebben.