BEKIJK - Lale Gül over enorme succes van haar boek en de prijs die ze ervoor betaalt: "Bedreigingen doen me niets meer"

"Ik ga leven" van Lale Gül was bij onze noorderburen het best verkochte Nederlandstalige boek van 2021. Dat is vandaag bekendgemaakt. "Laat" sprak met de bestsellerauteur, die in het boek vertelt hoe ze losbrak van haar streng islamitische familie. Daar betaalde ze wel een zware prijs voor. "Bedreigingen krijg ik nog steeds, maar het doet me niets meer."

Lale Gül is nog maar 24 en komt uit Amsterdam. Daar is ze opgegroeid in een streng islamitisch gezin. Ze vond haar opvoeding verstikkend, begon zich vragen te stellen en nam afstand van haar geloof. Dat proces heeft ze neergeschreven in "Ik ga leven".

Intussen zijn we 18 drukken en 207.000 verkochte exemplaren verder. Het boek heeft ook allerlei prijzen gewonnen, er zijn filmplannen en vertalingen in het Frans, Duits en Engels. "Als je dit een jaar geleden tegen mij had gezegd, had ik je uitgelachen", zegt ze.

Bekijk hier het volledige gesprek met Lale Gül in "Laat":

Videospeler inladen...

De schrijfster vertelt dat het boek ontstaan is als een dagboek. Dat hield ze al bij sinds haar jeugd, als een manier om om te gaan met frustraties en opgekropte gevoelens.

Gül moest een dubbelleven leiden, vertelt ze. "Het was alsof ik meerdere persoonlijkheden had. Thuis waren er heel veel regels over hoe je je moest kleden. Je mocht je niet opmaken, je moest een hoofddoek dragen, 's avonds niet naar buiten gaan. Het was constant liegen. Ik had ook een buitenechtelijke relatie met iemand die geen moslim was. Dat was ongekend."

Het was alsof ik meerdere persoonlijkheden had

Auteur Lale Gül

"Een groot deel van de wereld gelooft nog steeds in deze ideeën. Het maakt dan niet per se uit of ze in Nederland of België wonen. Ze leven met ideeën uit de herkomstlanden. En als mensen dan niet integreren, blijft dat generatie op generatie bestaan."

Gül erkent dat ze harde, expliciete taal gebruikt voor haar familie in "Ik ga leven". Haar ouders, die geen Nederlands spreken, hebben het boek niet gelezen. "Maar ze hebben er wel alles over gehoord. Ze schaamden zich heel erg voor mij. Ik ben een verlengstuk van hen. Alles wat ik doe of zeg op tv, heeft zijn weerslag op het hele gezin."

De schrijfster denkt niet dat er nog een verzoening mogelijk is. En ook in de wijk waar ze is opgegroeid, ziet ze zich niet meer terugkeren. Ze werd er uitgejoeld en bespuwd de laatste keer dat ze er was.

Maar de vele bedreigingen raken haar niet meer. "Die bedreigingen krijg ik nog steeds wel, maar het doet me helemaal niets meer. Eerst deed ik nog elke keer aangifte, maar nu blokkeer ik het gewoon en ga ik door met mijn leven. Hoe gek het ook klinkt, je went er gewoon aan." Lale Gül houdt er alvast rekening mee dat als de vertalingen van haar boek in het buitenland verschijnen, ze mogelijk opnieuw een tijd zal moeten onderduiken.

Toch krijgt ze ook al steun van overzees. Nadat The New York Times een artikel aan haar boek wijdde, liet "Sex and the city"-actrice Sarah Jessica Parker Gül weten dat ze haar boek wilde lezen. Intussen doet de jonge auteur gewoon rustig verder haar ding.  Ze werkt volop aan een tweede roman, schrijft wekelijks een column voor Het Parool en over een week verschijnt de eerste aflevering van haar podcastreeks over geloofsverlaters. 

Psychologe: "Belangrijk dat er hulpverlening is, want de impact kan groot zijn"

Losbreken van je geloof kan een zware impact hebben. "Ook in België zien we dit fenomeen", zegt psychologe Birsen Taspinar in "Laat". "Er is een netwerk van psychologen die gespecialiseerd zijn in uitsluiting en discriminatie door geloofskeuze, al is het in België veel minder uitgebreid dan in Nederland."

"We vinden het heel belangrijk dat hulpverlening op gang wordt gebracht, omdat het veel impact heeft op iemands gezondheid. We zien sociale isolatie, we zien depressies, we zien vervreemding en een verlies van zelfvertrouwen. Het advies dat we dan geven, is eigenlijk vooral de persoon erkennen voor wie hij is, voor de keuzes die hij maakt in het leven."

Psychologe Birsen Taspinar benadrukt in "Laat" het belang van gespecialiseerde hulpverlening:

Videospeler inladen...

Meest gelezen