Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Wat met uw energiefactuur? De Vivaldi-regering beweegt verder richting een oplossing: dit weten we nu

Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Wanneer komt de ‘slimme btw-verlaging’ er? Een poging om eerst te komen met een rechtstreekse korting op de factuur mislukte. Intussen ploetert premier Alexander De Croo (Open Vld) verder. 

De federale regering heeft nog niet afgerekend met de oplopende elektriciteitsfactuur. De ploeg van Alexander De Croo (Open Vld) zat woensdagnacht tot 2 uur samen, maar ging uiteen zonder akkoord. Wel tekenen zich stilaan de contouren van een mogelijke oplossing af, zo vernam De Morgen bij verschillende bronnen. 

Zo is er intussen consensus dat het uitgebreid sociaal tarief zal worden verlengd tot minstens half 2021. In dat systeem geniet een klein miljoen gezinnen van een lagere factuur. Daarnaast rijpen de geesten over een ‘slimme btw-verlaging’. Daarbij wordt de btw-heffing teruggebracht van 21 naar 6 procent. In ruil zullen de accijnzen op termijn worden opgetrokken. Een van de cruciale vragen woensdagnacht: wanneer zou die btw-verlaging worden doorgevoerd? 

De energieleveranciers gaven al aan dat die operatie pas ten vroegste vanaf 1 april kan. Tegelijk waren er woensdag nog heel wat vragen over hoe de accijnsverhoging er exact zou uitzien. De accijnzen zullen getrapt zijn volgens verbruik en pas geleidelijk in werking treden als de prijzen weer dalen. Maar wanneer dan juist en hoe snel? De berekeningen daarvan zijn behoorlijk complex. 

Vooral de liberalen drongen aan op meer duidelijkheid. Ze waren ervoor bevreesd dat de btw zou dalen en er uiteindelijk niets in de plaats zou komen, met een gat in de begroting als gevolg. De Croo heeft al meermaals verklaard dat de energiemaatregelen tijdelijk moeten zijn en de kosten binnen de perken moeten blijven.

Er kwam woensdagnacht finaal een voorstel op tafel waarbij er extra tijd werd gekocht. De btw-verlaging zou pas later ingaan, met een tegen dan volledig becijferde en uitgewerkte accijnzenregeling. Daar tegenover stond een onmiddellijke korting van 100 euro op de energiefactuur van elke burger. Kwestie van de mensen te helpen die hier en nu aan het worstelen zijn om rond te komen. De PS leurt al langer met het voorstel van een energiecheque. 

Wat met uw energiefactuur? De Vivaldi-regering beweegt verder richting een oplossing: dit weten we nu
Beeld EPA

Iedereen tevreden? Toch niet. Het voorstel werd uiteindelijk weer afgevoerd, wegens te weinig gericht. Ook grootverdieners en mensen met een vast contract zouden 100 euro korting krijgen. Omgekeerd is het een druppel op een hete plaat voor de vele mensen die hun factuur met meer dan 1.000 euro op jaarbasis zien stijgen. Bovendien vreesden de socialisten dat uitstel voor de btw-verlaging op uitstel zou uitdraaien.

Het bord werd weer afgeveegd en vandaag donderdag hebben energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een hele dag gewerkt om alle berekeningen op orde te krijgen. De ambitie blijft om zo snel mogelijk een slimme btw-verlaging door te voeren, zonder de tussenstap van een eenmalige premie. Het dossier komt niet op de regeringstafel morgen vrijdag. De Croo haalde het finaal van de agenda en verkiest om eerst nog een-op-een met zijn topministers verder te praten.

Een ander koopkrachtdossier wordt wel besproken: de ‘mini-taxshift’. De principes daarvan werden al afgesproken bij de begrotingsopmaak afgelopen najaar. De ‘bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid’, een oude crisisbelasting die ingevoerd werd in de jaren 90, wordt daarbij afgebouwd. In ruil daarvoor gaan de accijnzen van tabak omhoog, wordt het misbruik van de korting op bedrijfsvoorheffing aan banden gelegd, en komt er een vliegtaks. 

Er is nog discussie of eerder de hoogste dan wel de lagere lonen profiteren van de belastingverlaging. Tegelijk verzet de MR van Georges-Louis Bouchez zich tegen de belasting op vliegreizen. Ook komt de pensioenhervorming van bevoegd minister Karine Lalieux (PS) aan bod, al zal dat beperkt blijven tot een algemene toelichting. 

De Croo hoopte aanvankelijk deze week nog te landen met een derde dossier: de uitwerking van de arbeidsmarktmaatregelen uit het begrotingsakkoord. Dat wordt uitgesteld omdat de kloof tussen liberalen en socialisten nog veel te groot is.