Steven Van Gucht: “Piek van vijfde coronagolf is in zicht”

 ©  BELGA

De piek van de vijfde coronagolf is in zicht. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van Sciensano. Maandag werd wel een nieuw recordaantal besmettingen geregistreerd.

Bron: BELGA

“De coronacijfers blijven nog steeds sterk stijgen, maar de groei lijkt vertraagd”, zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de wekelijkse coronapersconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “Dat betekent dat we binnenkort de piek van de vijfde coronagolf zullen meemaken. Zowel de besmettingen als de ziekenhuisopnames lijken minder snel toe te nemen, wat een voorbode van de piek kan zijn.”

LEES OOK. Studies tonen vier factoren die kans op long covid vergroten, en je kan ze allemaal behandelen

Ondanks de aanhoudende stijging van de ziekenhuisopnames blijft de bezetting op de dienst intensieve zorg wel dalen. “Dat is nog steeds goed nieuws”, zei Van Gucht. “Maar mogelijk zal deze daling spoedig ook stilvallen. Met 357 covid-patienten op intensieve zorg en 64 procent van de huisartsen die een hoge tot zere hoge werkdruk melden, blijft de belasting van het zorgsysteem hoog.”

De afgelopen week werden iets meer dan 52.000 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een toename van 63 procent op weekbasis. Deze week hebben we ook een recordaantal besmettingen vastgesteld. Op maandag waren er ruim 75.000 besmettingen. Op dinsdag en woensdag zullen er waarschijnlijk rond de 60.000 besmettingen worden vastgesteld, wat volgens Van Gucht vergelijkbaar is met vorige week.

Ondertussen is de omikronvariant goed voor 97,8 procent van het aantal besmettingen. De subvariant BA.2 vertegenwoordigt circa twee procent, maar volgens Van Gucht is er voorlopig geen enkele reden om te denken dat deze subvariant, die dominant is in Denemarken, de epidemie in ons land zal beïnvloeden.

LEES OOK. Steven Van Gucht: “Omikron gaat verdwijnen. In de zomer spreken we er niet meer over”

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, zij het lichter dan enkele dagen geleden. Tussen 21 en 27 januari werden dagelijks gemiddeld 344 coronapatiënten gehospitaliseerd, een stijging met 34 procent op weekbasis. Ook de totale bezetting van de ziekenhuizen stijgt met 35 procent tot 3.694 coronapatiënten. De bezetting op intensieve zorg daalt nog lichtjes (met drie procent) tot 357 bedden. Van Gucht wees erop dat die daling waarschijnlijk binnenkort voorbij zou zijn.

Dagelijks overlijden nog steeds bijna 25 mensen aan een covid-19-infectie, een toename met dertien procent in vergelijking met een week eerder. De gemiddelde leeftijd van de overleden coronapatiënten is wel gestegen tot 79 jaar, doordat meer bewoners van woonzorgcentra aan de gevolgen van covid-19 bezweken. In de woonzorgcentra is het aantal grote uitbraken bovendien ook toegenomen van negen tot vijftien procent.

Tot slot besprak Van Gucht ook de boostercampagne. Die is “over het algemeen een succes”, al zijn er wel grote regionale verschillen. Zo kreeg in Vlaanderen 64 procent van de volledige bevolking reeds een boosterprik, in Wallonië is dat 48,5 procent en in Brussel 31 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen