© TVL

Jos Brech in Nederland veroordeeld tot 16 jaar cel voor misbruik van en doodslag op Nicky Verstappen

De Nederlander Jos Brech is in Den Bosch schuldig bevonden aan de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De man werd veroordeeld tot 16 jaar cel.

Het hof heeft vrijdag uitgesproken dat de doodslag en ontucht op en met Nicky Verstappen is bewezen. De dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 is met een “aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid” veroorzaakt door de vrijheidsberoving, en de ontucht door Jos B. In hoger beroep is twintig jaar cel geëist. B. heeft altijd ontkend.

De familie reageerde emotioneel op de uitspraak van het hof. De vader van Nicky riep Jos B. na toen hij naar zijn cellenblok ging en riep: ’Vuile hond!’Beneden in de zaal omhelsden de advocaten-generaal en de familieleden van Nicky elkaar. Royce de Vries sloeg zijn armen om Berthie Verstappen en de zus van Nicky, Femke heen.

Jos B. werd gekwalificeerde doodslag tenlastegelegd. Dat is een zwaardere vorm van doodslag om het seksueel misbruik makkelijker te maken. Daarvan is Jos B. vrijgesproken. Volgens het hof was daarvoor te weinig bewijs. Verder is hem het betasten en seksueel misbruiken van Nicky, de vrijheidsberoving en het bezit van kinderporno tenlastegelegd.

Niet-natuurlijke dood

Het hof gaat uit van een niet-natuurlijke dood ten gevolge van een misdrijf. Het hof gaat er ook vanuit dat Jos B. betrokken was bij alledrie feiten: de vrijheidsberoving, de ontucht en de dood van Nicky. Het kan niet anders zijn dan dat Nicky is overleden als gevolg van smorend geweld op zijn hoofd en keel. Hij behoorde bovendien tot een leeftijdsgroep waarin Jos B. seksueel geïnteresseerd was. Het kan niet anders dan dat Jos B. Nicky gedwongen heeft om mee te gaan.

Volgens deskundigen kon de doodsoorzaak van Nicky niet met 100% zekerheid worden vastgesteld. Talloze opties zijn de revue gepasseerd. Het OM gaat uit van verstikking en/of smoren. Het hof sluit onderkoeling, een aangeboren afwijking en een vechtpartij met zijn kampgenootjes uit. Een zeer zeldzaam stress-gerelateerd overlijden en verstikking kunnen niet worden uitgesloten.

De jongen werd volgens het hof met fysieke kracht gedwongen om ontuchtige handelingen te ondergaan. Als gevolg daarvan, en mogelijk ook als gevolg van stress, is Nicky overleden, zegt het hof. Voorwaardelijke opzet op de dood is bewezen.

Nicky moet ,”bijzonder angstige momenten hebben gekend”, zegt het hof. Jos B. heeft een 11-jarige jongen het meest kostbare ontnomen: het recht op leven.

Gerichte handelingen met een seksueel motief

Nicky Verstappen verdween in nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018, na een grootschalig dna-onderzoek, kwam B. in beeld. Toen de naam van de Limburger bekend werd, bleek hij echter spoorloos. B., een fanatiek bushcrafter, werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.

Het dna van B. is aangetroffen op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. De onderbroek zat achterstevoren en binnenstebuiten. Het hof gaat ervan uit dat Nicky uitgekleed is met een seksueel motief, en dat daarna zijn kleding verkeerd weer is aangetrokken. Op meerdere plekken aan de binnen- en buitenkant zijn biologische sporen van Jos B. aangetroffen, maar geen sperma.

Naast speekselsporen, werd een haar van Jos B. aangetroffen. De aard van de sporen duidt op gerichte handelingen met een seksueel motief, zegt het hof. “Het kan niet anders dan dat Jos B. met zijn handen de geslachtsdelen van Nicky heeft betast.” Seksueel misbruik dus niet, maar ontucht door Jos B. is wél bewezen, zegt het hof. Het hof gaat er ook vanuit dat Jos Brech hem van zijn vrijheid heeft beroofd.

Vondst nooit durven melden

De 59-jarige Limburger ontkent iets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij heeft toegegeven dat hij de jongen destijds had gevonden, maar die was toen volgens B. al overleden. Uit angst - B. heeft een zedenverleden - had hij naar eigen zeggen de vondst nooit durven melden. De rechtbank in Maastricht geloofde dat verhaal niet en veroordeelde hem in november 2020 tot een celstraf van 12,5 jaar. Zowel B. als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Het hoger beroep kende een opvallende wending toen B.’s voormalig medegevangene Bekir E. vorig jaar in de rechtszaal werd gehoord. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. “Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden.” B. deed de verklaring van E. af als onzin. Ook het hof schoof de verklaring vrijdag terzijde.

Peter R. de Vries

De moord op Peter R. de Vries afgelopen juli hing de laatste maanden als een grauwsluier over de zaak. De misdaadverslaggever die altijd aandacht was blijven vragen voor de zaak en gold als een steunpilaar voor de familie Verstappen. De ouders van Nicky droegen geregeld een T-shirt van Peter R. de Vries naar het hof en zoon Royce de Vries vergezelde hen na de dood van zijn vader.

Na de uitspraak van het hof is enkel nog cassatie bij de Hoge Raad mogelijk, maar die kijkt alleen of mogelijk ergens in de procedure fouten zijn gemaakt en de zaak opnieuw behandeld moet worden.

Een reporter van ‘De Telegraaf’ tweette vanuit de rechtszaal:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Paul Bots en Claire van Dyck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer