Frank Gys. ©  JAA

Buurgemeente Wommelgem over fusieplannen Borsbeek: “Fusie ja, maar samengaan met Antwerpen zien we niet zitten”

Wommelgem -

Borsbeek fuseert met Antwerpen en wordt zo het tiende district van de stad. Burgemeester Frank Gys (N-VA) heeft van een mogelijke fusie van zijn kleine gemeente Wommelgem, en tevens buurgemeente van Borsbeek, nooit een taboe gemaakt. Dat herhaalde hij in een recent interview met Gazet van Antwerpen. De kaap van 13.000 inwoners mag de landelijke buur van de stad recent dan wel overschreden zijn, er komen op kleine lokale besturen zoals Wommelgem anno 2022 erg veel uitdagingen af.

We konden Gys niet laten reageren op de jongste ontwikkelingen rond een mogelijke fusie tussen Antwerpen en Borsbeek. Hij laat alleen kort weten dat samengaan met Antwerpen voor hem echt geen optie is. Tweede schepen Ludo Neyens (Open Vld) verwacht niet dat zijn burgemeester plots zal opduiken op een persconferentie met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) of een andere burgervader om een fusie aan te kondigen. “Daar hebben we recent alleszins niet over gesproken in het schepencollege. Alles is bespreekbaar voor mij, maar zeker voorlopig blijft Wommelgem haar eigen boontjes doppen”, aldus de schepen voor onder meer Ruimtelijke Ordening.

Eerder zei Gys aan onze krant: “Ik vind het een gemiste kans van de Vlaamse overheid dat de fusies niet zelf heeft opgelegd. De realiteit dreigt ons in te halen. Ook al weet ik dat je je met een fusie niet populair maakt als burgemeester. Maar je moet zulke beslissingen durven nemen als ze goed zijn voor je gemeente. Maar goed: onze kleine organisatie staat op punt hoor en financieel zijn we gezond. Lager dan de huidige 5% mogen we onze personenbelasting niet laten zakken van de hogere overheid.”

(jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fusie Borsbeek en Antwerpen