Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak Nicky Verstappen

Jos Brech in beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor dood, misbruik en ontvoering van Nicky Verstappen

De nabestaanden van Nicky Verstappen.Beeld ANP

In Nederland is Jos Brech in beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen verdween in 1998 tijdens een zomerkamp in Nederlands Limburg en werd later dood teruggevonden. De straf ligt hoger dan de 12,5 jaar die Brech eerder kreeg van de rechtbank in Maastricht.

Het gerechtshof gaat er vanuit dat Verstappen overleden is als gevolg van een misdrijf. Onderkoeling, een geboren afwijking, een vechtpartij met vriendjes of stress werden uitgesloten als doodsoorzaak. “Nicky Verstappen is overleden door smoren, het drukken met de hand op de mond van Nicky. Het kan niet anders dan de verdachte zijn die hem vastgehouden heeft. Daarbij heeft Nicky op enig moment het leven gelaten”, klonk het.

Het hof zegt dat Brech “de aanmerkelijke kans aanvaard heeft” dat Nicky kon komen te overlijden. “De verdachte wilde het gevolg - Nicky’s dood - niet. Maar hij wilde het risico daarop ook niet vermijden.” Het hof acht doodslag bewezen.

Brech werd wel vrijgesproken voor gekwalificeerde doodslag en seksueel binnendringen van Nicky Verstappen, de zware vorm van doodslag. Brech zou Nicky dus niet om het leven gebracht hebben om het seksuele misbruik te verhullen.

Geen internering

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) had half november twintig jaar cel tegen Brech geëist. Dat ‘tbs’ van die strafeis geen deel uitmaakt, had het OM al aangekondigd. Tbs staat voor terbeschikkingstelling en is een beveiligingsmaatregel die de rechter in Nederland kan opleggen om de samenleving te beschermen tegen een dader die, in Belgische rechtstermen, ontoerekeningsvatbaar is. In ons rechtssysteem komt het overeen met internering.

Eerder werd Brech in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel. In het hoger beroep dat volgde, eiste het Openbaar Ministerie dus een nóg hogere straf. “Geen enkele strafeis doet recht aan het leed van de nabestaanden van Nicky”, klonk het.

Getuige leverde niet veel op

Zowel justitie als het gerechtshof drongen tijdens het proces meermaals aan bij Brech om meer te vertellen en vragen te beantwoorden. Lange tijd liet hij het bij een opgenomen videoverklaring. Opvallend was ook de bijrol van Bekir E., moordenaar van de 16-jarige Humeyra, die met Brech in de gevangenis zat en als getuige werd opgeroepen. Dat leverde uiteindelijk niet veel op.

Brech heeft net als tijdens de rechtszaak het hele hoger beroep volgehouden niets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij zou Nicky ‘slechts’ hebben gevonden toen het jongetje al dood was en daarna hebben “gefatsoeneerd”. Vervolgens vertrok hij weer. Hij zou geen melding hebben gedaan omdat hij bang was als verdachte te worden aangemerkt vanwege het zedenverleden dat hij toen al had.

Brech werd in 2018 opgepakt in Spanje na uitgebreid DNA-onderzoek. Hij werd vervolgens overgeleverd naar Nederland. De 11-jarige Nicky verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd daar later dood gevonden. Zijn dood was jarenlang een mysterie.