©  EPA

Doutzen Kroes stopte met modellenwerk door corona: “Ik wilde niet meer bijdragen aan de corruptie”

Doutzen Kroes is sinds het begin van de coronacrisis gestopt met modellenwerk. Dat vertelt de Friese in een podcast van collega-antivaxer Isa Kriens. “Ik deed mezelf de belofte enkel nog dingen uit mijn hart te doen.”

Eline Debie

Topmodel Doutzen Kroes vertelt in de podcast waarom ze besloot een punt te zetten achter haar modellencarrière. “Mijn leven was als een sneltrein. Die stopte niet en je springt natuurlijk niet uit een sneltrein. Door corona kwam die trein tot stilstand, en ik kon eindelijk uitstappen. Toen zag ik dat ik eigenlijk alles heb. Ik heb een leuk gezin, gezonde kinderen, een leuke man, een mooie familie om me heen. Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Wat is mijn beweegreden? Is het omdat het al zo is? Dat was het eigenlijk.”

LEES OOK. Topmodel Doutzen Kroes: “Ik laat me niet dwingen om coronavaccin te nemen”

Het einde van Kroes’ modellencarrière viel samen met haar eerste coronakritische Instagrampost, in de zomer van 2020. “Ik dacht: ik ga nog één keer een opdracht afmaken, die ik al in mijn agenda had staan, om te ervaren of ik dit echt leuk vind. Doe ik dit met mijn hart of met mijn hoofd? Ik reed met Sun (Sunnery James, Kroes’ echtgenoot, red.) naar Parijs, waar ik m’n laatste shoot had. Ik heb toen in een halfuur die vraagtekenpost geschreven en heb ‘m op set verstuurd. Ik voelde zo’n geluksmoment dat ik met de wereld mocht delen hoe ik er echt in sta, hoe ik me voel en de vragen die ik had. Voor dat gevoel van vrijheid heb ik het gedaan.”

Op dat moment besloot Kroos dat ze zou stoppen, definitief of tijdelijk. “Ik heb m’n agentschap gebeld en heb gezegd: ik ga er niet meer mee door. Misschien is dit een pauze, misschien is dit mijn pensioen, wie weet.”

Het ex-topmodel heeft het in de podcast ook over een andere controversiële Instagrampost die ze deed. In het begin van de crisis schreef ze “Thank you, corona” op haar Instagramverhaal. “Ik heb toen in mensen hun ogen alles fout gedaan, maar met de goede bedoelingen.” Kroes had het naar eigen zeggen over de “mogelijkheid tot reflectie” die de coronacrisis met zich meebracht. Die boodschap viel niet in goede aarde, aangezien ziekenhuizen op dat moment overspoeld werden door coronapatiënten en het aantal coronadoden snel steeg.

“Ongelijkheid en corruptie”

Volgens het model speelden ook morele bezwaren mee in haar beslissing. “De wereld is niet eerlijk verdeeld. Dat heb ik heel lang zo gezien. Ik ben in landen geweest waar mensen niks hebben. Ik heb me altijd ingezet voor gelijkheid en ik wil zo graag dat de wereld gelijk verdeeld wordt. Op een moment ontdek je dat het misschien wel kan, maar dat het gewoon zo in stand wordt gehouden. Toen dacht ik: weet je wat, laat alles maar gewoon zitten. Ik wil helemaal niet meer bijdragen aan die corruptie. Zoveel mogelijk dan, want als je je iPhone gebruikt, doe je er net zo hard aan mee. Maar ik wilde niet voor merken werken waar ik al jaren niet meer achter stond. Ik wilde alleen nog maar zuiver zijn.”

LEES OOK. Gynaecologe schrijft open brief aan topmodel Doutzen Kroes: “Nog nooit zo machteloos gevoeld”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER