Overvallen pastoor uit Lanaken mag ziekenhuis verlaten maar is “zwaar aangeslagen”

Pastoor Jos Vanderlee uit Lanaken, die zondagnamiddag door een man overvallen werd,

heeft maandag het ziekenhuis in Genk mogen verlaten. Hij was gewond geraakt aan handen en pezen, nadat de overvaller hem met een mes te lijf was gegaan. Intussen is de pastoor ook al wereldnieuws geworden.

Bisschop van Hasselt, monseigneur Patrick Hoogmartens, reageerde geschokt op de gebeurtenissen. De bisschop had maandag al telefonisch contact met pastoor Vanderlee. Hij wenste hem een spoedig herstel. “Met vele anderen ben ik in geloof en gebed verbonden met de pastoor en de plaatselijke geloofsgemeenschap”, aldus Hoogmartens, die zijn medeleven betuigde.

Zondagnamiddag rond 14.45 uur belde een man aan bij de pastoor aan de Koning Albertlaan. De man, die zich als kandidaat-asielzoeker voordeed, vroeg om een douche en hulp. Na de douche vroeg hij geld, maar daar ging de pastoor niet op in. De man haalde een mes tevoorschijn, waarna een schermutseling ontstond. Uiteindelijk sloeg de overvaller op de vlucht.

Zwaar aangeslagen

“Pastoor Vanderlee stelt het al bij al goed, maar is zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen. Hij wou zondagnamiddag een man in nood bijstaan en helpen, maar werd daarop overvallen. Hij raakte daarbij gewond aan de linkerhand. De operatie in het ziekenhuis is vlot verlopen.”

“Fysiek zal het wel herstellen, maar psychisch en gelovig zal hij tijd nodig hebben om een en ander op een rijtje te kunnen zetten. Tijdens mijn gesprek benadrukte pastoor Vanderlee Gods goedheid. Dienstbaarheid is de enige weg naar een betere samenleving”, zo klonk het maandag in een mededeling van het bisdom Hasselt.

“Ondanks alles moeten we blijven geloven en verder werken aan het helpen van de zwakkeren in onze samenleving. Dat is ook de opdracht die paus Franciscus afgelopen weekend gaf aan de meer dan twee miljoen jongeren in Krakau. We willen haat niet met meer haat bestrijden, geweld met meer geweld, terreur met meer terreur. We moeten ons blijven inzetten voor vrede, verzoening en gerechtigheid”, aldus bisschop Hoogmartens.

Wereldnieuws

Het onderzoek naar de dader van de feiten is volop bezig. Pastoor Jos Vanderlee, die nog altijd sterk onder de indruk is, werd intussen uit het ziekenhuis ontslagen en hoopt de komende dagen en weken op rust.

Verschillende buitenlandse media hebben het verhaal intussen opgepikt. Zo berichten onder meer The Daily Mail en The Mirrorover het voorval. Al klinkt hun versie van het verhaal niet helemaal correct. Zo schrijven ze dat de dader een asielzoeker was, terwijl dat eigenlijk een smoesje was om binnen te raken bij de pastoor. Ze leggen ook de link naar de terreur en de aanslag op de priester van de kerk Saint-Etienne-du-Rouvray.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen