Gerooide bomen. De gemeente maakt de exacte locatie niet bekend, maar ze treedt wel kordaat op tegen de overtreder. ©  Belga

Bos van bijna 3.000 vierkante meter illegaal gekapt: overtreder moet nieuwe bomen planten maar gaat in beroep

Malle -

Dries De Vry, de nieuwe fractieleider van N-VA, interpelleerde burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) tijdens de gemeenteraad over een illegaal gekapt bos van 2.700 vierkante meter in Malle.

In de collegeverslagen wekte een concreet dossier over een illegale boskap van bijna 3.000 vierkante meter de aandacht van raadslid Dries De Vry. “Ik trok grote ogen bij dit dossier. Het gaat toch om een groot perceel.”

De burgemeester legde uit hoe een natuurinspecteur van het Agentschap Natuur en Bos de illegale kap vaststelde na een proces-verbaal dat opgesteld werd door de lokale politie Voorkempen. Igean deed een tussenkomst op vraag van de gemeente voor de handhaving. De overtreder zal het perceel zo snel mogelijk opnieuw moeten bebossen.

Opnieuw planten voor 1 maart

Burgemeester Van Looy: “De overtredingen met betrekking tot groenvoorzieningen of verhardingen zijn een van de drie handhavingsprioriteiten. Dus ook in dit dossier. De natuurinspecteur geeft aan dat er nog weinig sprake is van bos in het bos. De overtreder zal het perceel opnieuw moeten herbebossen op straffe van bestuurlijke dwangsommen. Hij zou voor 1 maart aan het planten moeten zijn. Het wordt dus goed opgevolgd door de natuurinspectie. Er werden op dat perceel nog andere stedenbouwkundige overtredingen vastgesteld. Ook hier zullen we tegen optreden.”

De eigenaar heeft intussen beroep aangetekend. “Maar dat beroep is niet opschortend”, stipuleert Van Looy. “Hij moet dus sowieso beginnen te planten deze winter.” De exacte locatie wordt niet vrijgegeven, maar de burgemeester sprak van een “gemeentegrensoverschrijdend dossier.”  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners