Waalse getroffenen van de overstromingen schilderen een woning in Turnhout die beschadigd is geraakt bij de gasontploffing op 31 december. © Bert DE DEKEN

Waalse vrijwilligers frissen de nieuwe woning van Guido op en die is daar zeer dankbaar voor.   © Bert DE DEKEN

1 / 2
thumbnail: Waalse getroffenen van de overstromingen schilderen een woning in Turnhout die beschadigd is geraakt bij de gasontploffing op 31 december.
thumbnail: Waalse vrijwilligers frissen de nieuwe woning van Guido op en die is daar zeer dankbaar voor.   

Slachtoffers overstromingen helpen slachtoffers van gasexplosie Turnhout

Turnhout -

Een grote groep Kempenaars stak na de watersnood vorige zomer de handen uit de mouwen in Wallonië. Afgelopen weekend bleek dat solidariteit in beide richtingen werkt. Slachtoffers van de overstromingen staken een handje toe in de woningen van getroffenen door de gasexplosie in Turnhout op oudejaarsdag. “We spreken de taal van de solidariteit”, getuigen de grenzeloze vrijwilligers.

Stefan Laenen

LEES OOK:

Elk van beide rampen beheerste in 2021 het nieuws. Op oudjaar is er de gasexplosie in de Boerenkrijglaan in Turnhout die aan vier mensen het leven kost. Een half jaar eerder overstroomt een zondvloed Luik en omstreken.

De vrijwilligers zijn blij dat ze elkaar kunnen helpen. ©   Bert De Deken

Viviane uit Verviers is één van de duizenden gedupeerden. “Ik verloor geen familie, ik verloor mijn huis niet en ik verloor geen souvenirs”, minimaliseert de moedige vrouw uit Verviers. “Maar ik heb zo veel familie en vrienden die wel alles kwijt zijn. Zelfs mijn zoon die op een appartement op de tweede verdieping woont, verloor alles. Zelf heb ik nog altijd geen gas, geen verwarming of warm water. Dat is hard, zeker in deze koude wintermaanden, maar als ik mijn situatie vergelijk met het lot van zovele anderen, durf ik niet te klagen.”

Frisse start

Ondanks haar eigen miserie zakt Viviane samen met enkele Waalse vrijwilligers zaterdag toch af naar Turnhout. En dat is geen toeval. “Na de overstromingen bereikte onze een golf van solidariteit. Ook de mensen in Turnhout en omstreken lieten zich allesbehalve onbetuigd. Nu is het onze kans om iets terug te doen. Ik ben zo dankbaar voor alle hulp die ik en al die andere slachtoffers aan de Vesder gekregen hebben. Toen we de beelden zagen van de gasontploffing in Turnhout vonden we dat we iets moesten terugdoen. Zo kwamen we op het idee om met een SolidariTeam van Verviers naar Turnhout te komen.”

Dus houden Viviane en haar vrienden halt in de Kroonstraat, aan de nieuwe woonst van Guido. De Turnhoutenaar verloor op de laatste dag van 2021 zijn hebben en houden. “De gasramp vernietigde mijn inboedel, maar ik kreeg al tientallen meubels en andere spullen. Vandaag komen deze mensen schilderen. Voor mijn voelen de schilderwerken als een nieuwe frisse start. Het helpt me om de fatale dag enigszins achter me te laten.”

Het huis van Guido wordt onder handen genomen door enkele Waalse vrijwilligers. ©  Bert De Deken

Taal van solidariteit

SolidariTeams coördineert de hulp aan de getroffenen van de gasexplosie. “We werken met een vrijwilligersploeg van meer dan 25 chauffeurs en helpers om meubels van gulle gevers tot bij de slachtoffers te krijgen”, vertelt Cindy Eykens van SolidariTeams Turnhout “We schonken al zeven gezinnen een nieuwe inboedel. Zoiets kunnen we enkel realiseren dankzij de vele giften en de onbaatzuchtige hulp van vrijwilligers. Dat er vandaag mensen uit Wallonië ons een handje komen toesteken, is echt hartverwarmend. We worden er stil van. Je ziet politici uit Vlaanderen en Wallonië soms ruzie maken op tv, maar wij gewone mensen doen daar niet aan mee. Wij helpen elkaar gewoon. Die eenheid van gewone werkende mensen, daar zouden ze in Brussel beter een voorbeeld aan nemen” besluit Cindy.

Waalse vrijwilligers frissen de nieuwe woning van Guido op en die is daar zeer dankbaar voor. © Bert DE DEKEN

Viviane is het daar roerend mee eens. “Het doet deugd om eens naar Vlaanderen te komen. Vandaag is dat om te werken, maar wie weet komen we wel eens terug voor minigolf of een barbecue. Als onze regio weer is opgebouwd zijn alle Kempenaars bovendien van harte welkom. Weet je wat gek is? Hoewel we een andere taal spreken, vormt dat geen hindernis tijdens het werken. Integendeel, we verstaan elkaar goed. Wij spreken allemaal de taal van de solidariteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Explosie Turnhout