Vrouw omgekomen door CO-vergiftiging in Brussel: derde incident op week tijd

Themabeeld. ©  Belgaimage

In Brussel is zaterdagnamiddag een vrouw om het leven gekomen door CO-vergiftiging. Dat meldt de brandweer. Het is het derde ernstige incident met koolstofmonoxide in een week, de brandweer wijst dan ook nogmaals op de voorzorgsmaatregelen.

blg
Bron: BELGA

De hulpdiensten werden zaterdagnamiddag omstreeks 17 uur opgeroepen met de melding dat een vrouw in de Belfortstraat het bewustzijn had verloren in haar badkamer, op de zolderverdieping van haar woning. Een ziekenwagen en een MUG-team gingen meteen ter plaatse en evacueerden de vrouw uit de woning. Er werd nog geprobeerd haar te reanimeren, maar die poging bleek vruchteloos.

Ook de brandweer kwam ter plaatse en mat in de badkamer zeer hoge CO-waarden. Naar alle waarschijnlijkheid werden die veroorzaakt door het waterverwarmingstoestel in de badkamer. Wat er precies mis was met het toestel, moet verder onderzocht worden.

De echtgenoot van het slachtoffer was ook aanwezig in de woning maar was op de benedenverdieping en had geen CO ingeademd.

Derde incident

Het is al het derde ernstige incident met CO in de hoofdstad in minder dan een week tijd. Maandagnamiddag werd een 18-jarige jongeman in Sint-Joost-ten-Node het slachtoffer van een intoxicatie, en donderdagnamiddag overkwam een 40-jarige vrouw in Sint-Jans-Molenbeek hetzelfde. Beide slachtoffers werden in zorgwekkende toestand overgebracht naar het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek.

Brandweerwoordvoerder Walter Derieuw wijst daarom nogmaals op de preventieve maatregelen om een CO-intoxicatie te voorkomen: ‘Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie. Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat deze ook de verplichte controle uitvoeren en een regelmatig onderhoud. De afvoer van de verbrandingsgassen dient conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI.’

Koolstofmonoxide is geur-, kleur- en smaakloos, maar kunt u herkennen aan roetafzetting op de muur – bij abnormaal hoge vochtigheid en condensatie te zien in huis – en als meerdere personen in huis gelijktijdig last hebben van klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Denkt u koolstofmonoxide waar te nemen? Neem dan contact op met de hulpdiensten via het nummer 112.